Prosty i szybki jabłecznik z cynamonem
Ciasto powstało w wyniku zorganizowanej przez jeden z portali kulinarnych akcji testowania przepisów wybranego użytkownika. Jest naprawdę szybkie, łatwe i całkiem smaczne, a przepis wart wielokrotnego powtarzania, ale już z mniejszą ilością proszku do pieczenia, którego posmak na języku nieco mi przeszkadzał. Fajną modyfikacją byłoby wymieszanie jabłek ze śliwkami, które też doskonale komponują się z cynamonem :)
SKŁADNIKI:
3 jabłka
średniej wielkości
10 dag masła
2/3 szklanki
mleka
4 jajka
rozmiar L
1/2 szklanki
cukru
25 dag mąki
pszennej tortowej
2 płaskie łyżeczki
proszku do pieczenia
2 łyżeczki
cynamonu
opcjonalnie
cukier puder do oprószenia
WYKONANIE:
Masło i
mleko podgrzałam razem w rondelku do rozpuszczenia tłuszczu i odstawiłam do
wystudzenia.
Jabłka
umyłam, osuszyłam, obrałam i każde z nich pokroiłam na sześć części, usuwając
przy tym gniazdo nasienne.
Mąkę
przesiałam z proszkiem do pieczenia.
Tortownicę o
wymiarach 24 cm wyłożyłam papierem do pieczenia.
Piekarnik
rozgrzałam do temperatury 170 stopni z termo obiegiem.
Całe jajka
utarłam na biało z cukrem, nie przerywając miksowania dolałam przestudzone
mleko z masłem.
Dodałam
przesianą z proszkiem mąkę i całość wymieszałam łyżką.
Masę
przełożyłam do tortownicy. Na wierzchu rozłożyłam szóstki jabłek, posypałam
cynamonem.
Piekłam 45
minut do suchego patyczka.
Wystudziłam
na kratce kuchennej.
Poezja, aż mi się zachciało;/
OdpowiedzUsuńDzięki Madziu :)
UsuńPopatrz, a Kuba się objadł i jeszcze mu mało, męczy mnie o racuchy ze śliwkami :)
Przepis zapisuję bo wygląda na bardzo apetyczny i jablka nie opadly na spod, super :)
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że będzie smakowało, u mnie znikło wyjątkowo szybko :)
UsuńWłaśnie piekę to ciasto, wyszło strasznie rzadkie, więc dodałam więcej mąki
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że się uda. Pozdrawiam :)
UsuńWygląda pysznie :) Dziś będę piekła :D
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Proszę dać znać jak smakowało :)
UsuńWyszło super :) a smakuje jeszcze lepiej :) szkoda, że zdjęcia nie mogę wkleić ;)
UsuńCieszę się bardzo, że smakowało :) Dziękuję za skorzystanie z przepisu :) Zdjęcie proszę przesłać na mój e-mail. Wstawię go do albumu na fb i mogę dodać do postu z przepisem :)
UsuńNo chyba, że ciacho już zjedzone i można zrobić fotkę tylko okruszkom ;)
UsuńWyszło świetnie :) szkoda, że zdjęcia nie mogę wkleić ;)
OdpowiedzUsuńSuper, że się udało :) Zdjęcie można przesłać na mój e-mail, będę bardzo wdzięczna :)
Usuń