Pierś z indyka z fasolką szparagową, papryką i cukinią
Szybkie i naprawdę smaczne danie, którego przygotowanie nie wymaga dużego nakładu pracy :)
SKŁADNIKI:
50 dag
piersi z indyka
20 dag
cienkiej zielonej fasolki szparagowej odmiany Princessa (u mnie mrożona)
10 dag
cukinii
1 spora
biała papryka
1 ząbek
czosnku
2 łyżki
oleju
łyżka
suszonej papryki w płatkach
sól
pieprz
słodka
papryka sproszkowana
WYKONANIE:
Pierś
opłukałam, osuszyłam i pokroiłam w plastry. Każdy kawałek lekko rozklepałam
tłuczkiem i oprószyłam solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Paprykę umyłam,
usunęłam gniazdo nasienne i białe błonki, pokroiłam w ćwiartki, a każdą
ćwiartkę w paseczki. Cukinię umyłam i pokroiłam w nieduże kawałki. W rondlu
rozgrzałam olej. Każdy kawałek mięsa obsmażyłam z obu stron. Do rondla
dołożyłam najpierw paprykę i zamrożoną fasolkę, podlałam niewielką ilością
wody, a kiedy fasolka zwiotczała, dołożyłam cukinię, przeciśnięty przez praskę
czosnek i paprykę w płatkach. Doprawiłam do smaku solą, pieprzem i słodką
papryką. Dusiłam pod przykryciem na wolnym ogniu do miękkości warzyw. Danie
podałam z ryżem ugotowanym z dodatkiem kostki bulionowej do makaronu, ryżu i
ziemniaków. Sosu nie zagęszczałam, choć można to zrobić.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Przy komentarzu zostaw swoje imię, w odpowiedzi łatwiej będzie mi się do Ciebie zwracać :)
Podziel się fotką dania przygotowanego według mojego przepisu na adres e-mail edyta2204@gmail.com, a z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb :)