Naleśniki a’la Mexico
W gazecie zobaczyłam piękną fotkę przedstawiającą niezwykle apetyczne naleśniki z nadzieniem na sposób meksykański. Pomyślałam, że to fajny pomysł na w miarę szybki i syty obiad.
Ponieważ nie przepadam za ostrym jedzeniem, przygotowałam własną, dość łagodną wersję tego dania, ale oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, żeby je przyprawić naprawdę ostro, dodając np. papryczkę chili.
NALEŚNIKI –
u mnie 9 sztuk na patelni o średnicy 21 cm:
1,5 szklanki
mąki pszennej chlebowej typ 650
2 jajka
rozmiar L
1 szklanka
mleka
0,5 szklanki
wody + około 1/4 szklanki do nadania odpowiedniej konsystencji
szczypta
soli
olej do
smarowania patelni
FARSZ:
2 łyżki
oleju rzepakowego
1 cebula
1 ząbek
czosnku
20 dag
mielonego mięsa z indyka
1 łyżeczka
przyprawy kuchni meksykańskiej – można dać więcej w zależności od upodobań
1 średnia
czerwona papryka
puszka 340 g
kukurydzy konserwowej
1 pomidor
3 łyżeczki
koncentratu pomidorowego 30%
puszka 400 g
czerwonej fasoli konserwowej
WYKONANIE:
Składniki
ciasta na naleśniki zmiksowałam i odstawiłam na kilkanaście minut.
Cebulę i
czosnek obrałam, pokroiłam w kosteczkę, zeszkliłam w rondlu na rozgrzanym
oleju.
Dodałam
mięso i obsmażyłam rozbijając łyżką większe grudki.
Dosypałam
przyprawę i dodałam kolejno: pozbawioną gniazda nasiennego i białych błon, pokrojoną
w drobną kosteczkę paprykę; osączoną z zalewy kukurydzę; sparzonego, obranego
ze skórki i drobno pokrojonego pomidora; koncentrat pomidorowy i osączoną z
zalewy fasolę.
Całość
wymieszałam, przykryłam rondel i dusiłam na wolnym ogniu.
W międzyczasie
usmażyłam cienkie naleśniki: każdorazowo smarowałam patelnię umoczonym w oleju
zwiniętym ręcznikiem papierowym, wylewałam porcje ciasta i smażyłam z obu
stron.
Na ciepłe
naleśniki wyłożyłam gorący farsz i zwinęłam je w chusteczkę.
Moje smaki :) mniam!
OdpowiedzUsuńteż zczasami takie robię, bardzo smaczne:)
OdpowiedzUsuńTo prawda :)
Usuń