Wszyscy
robią jajka sadzone w papryce, dlaczego więc ja ich dotąd nie robiłam? Pewnie dlatego,
że wstając codziennie o piątej rano nie mam czasu na wymyślne śniadanka. Ale teraz, w
ostatnim dniu urlopu postanowiłam nadrobić jajeczne zaległości i przygotowałam
piękne, kolorowe i smaczne jajeczka sadzone w krążkach papryki J
Danie jest
łatwe do wykonania pod warunkiem, że nie położymy papryki na zbyt dużej ilości
tłuszczu, bo wtedy pryska po oczach, i że poddusimy ją trochę przed wbiciem
jajka, żeby dobrze przylegała do patelni – jajko ma wówczas niewielkie szanse
żeby wypłynąć dołem.
SKŁADNIKI: 3 krążki
kolorowej papryki – wysokość zależy od średnicy papryki – im średnica większa,
tym wysokość może być mniejsza 3 jajka masło
sklarowane posiekany
cienki szczypior do posypania
sól
WYKONANIE: Na dużej patelni
rozgrzałam niewielką ilość masła, położyłam obok siebie krążki papryki i
smażyłam ją kilka minut aż zwiotczała, w międzyczasie odwróciłam. Żeby nie
dostać tłuszczem w oko, przykryłam patelnię siateczką ochronną. Do każdego
krążka dołożyłam jeszcze po troszku masła, wbiłam po jednym jajku i smażyłam na
wolnym ogniu do ścięcia. Nie używałam przykrywki, bo nie lubię jak woda się na
niej skrapla i kapie na rozgrzany tłuszcz, a po odkryciu robi się gejzer, skutkiem
czego mam potem więcej sprzątania niż jedzenia. Przy pomocy
łopatki wyłożyłam jajka na talerze, posoliłam i posypałam szczypiorkiem.
SMACZNEGO J
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Przy komentarzu zostaw swoje imię, w odpowiedzi łatwiej będzie mi się do Ciebie zwracać :)
Podziel się fotką dania przygotowanego według mojego przepisu na adres e-mail edyta2204@gmail.com, a z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Przy komentarzu zostaw swoje imię, w odpowiedzi łatwiej będzie mi się do Ciebie zwracać :)
Podziel się fotką dania przygotowanego według mojego przepisu na adres e-mail edyta2204@gmail.com, a z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb :)