Ostatnia niedziela upłynęła mi na pieczeniu ciast. Planowałam poprzestać na trzech, ale z rozpędu zrobiłam nadprogramowo biszkopt z porzeczkami i kremem bananowym. Początkowo ciasto miało mieć smak truskawkowy, ale o efekcie końcowym ostatecznie zdecydowała zawartość szafek kuchennych. I dobrze się stało, bo połączenie smaków okazało się strzałem w dziesiątkę :)
CIASTO: 3 jajka
rozmiar L 3 łyżki
cukru pudru 4 łyżki mąki
pszennej tortowej bardzo
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
GALARETKA
PORZECZKOWA: 40 dag
mrożonych czerwonych porzeczek 0,5
opakowania galaretki o smaku czarnej porzeczki 0,5
opakowania galaretki o smaku cytrynowym 3,5 łyżeczki
żelatyny cukier do
smaku – u mnie wyszły 4 łyżki
NA WIERZCH: czekolada
mleczna w płatkach do posypania
WYKONANIE:
BISZKOPT: Blaszkę o
wymiarach 30x23 cm wyłożyłam papierem do pieczenia. Mąkę
przesiałam z proszkiem do pieczenia. Oddzieliłam
żółtka od białek. Białka
ubiłam na sztywną pianę, nie przerywając miksowania dodałam cukier, pojedynczo
żółtka, a następnie na niskich obrotach mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto
przełożyłam do blaszki, wyrównałam powierzchnię i wstawiłam do zimnego
piekarnika. Włączyłam
piekarnik na 170 stopni z termo obiegiem, trzymałam w nim ciasto 20 minut. Odstawiłam
do przestudzenia.
GALARETKA: Porzeczki
przełożyłam do rondla, podlałam szklanką wody, doprowadziłam do wrzenia i
gotowałam kilka minut. Odstawiłam z
palnika, wsypałam suchą galaretkę i żelatynę, mieszałam do całkowitego
rozpuszczenia. Dosłodziłam
do smaku i odstawiłam do przestudzenia. Tężejącą
galaretkę rozprowadziłam równą warstwą na biszkopcie i wstawiłam blaszkę do
lodówki.
KREM: Budyń
ugotowałam według przepisu na opakowaniu w 0,5 litra mleka, całkowicie
wystudziłam. Miękkie
masło utarłam na pianę z cukrem pudrem, nie przerywając miksowania dodałam po
łyżce zimny budyń. Puszystą
masę wyłożyłam na stężałą galaretkę, wyrównałam powierzchnię i posypałam
czekoladą w płatkach. Blaszkę
ponownie wstawiłam do lodówki, ponieważ schłodzone ciasto lepiej się kroi.
Świetne ciacho, same w nim pyszności, zwłaszcza ten krem bananowy :D
OdpowiedzUsuńpyszne ciacho)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńPysznie,smakowite to ciasto.Pozdrawiam Christopher
OdpowiedzUsuńDziękuję i również pozdrawiam :)
Usuń