Moja propozycja śniadaniowa na dziś. Wcale nie
jest takie trudne do wykonania, a wygląda i smakuje świetnie :) SMACZNEGO!
SKŁADNIKI NA
JEDNĄ OSOBĘ: 1/2 pomidora kawałeczek
czerwonej papryki kilka
centymetrów cienkiej dymki parę kropli
białego octu winnego świeżo
zmielony pieprz do
ugotowania jajka: 1 jak
najświeższe jajko rozmiar M (im starsze jajko, tym białko bardziej płynne i
rozpływa się po garnku) ok. 1,5
litra wody 2 łyżki octu
spirytusowego 2 łyżeczki
soli
WYKONANIE: Pomidora
sparzyłam wrzątkiem, obrałam ze skórki, usunęłam pestki i pokroiłam w niedużą
kosteczkę. W taką samą kosteczkę pokroiłam mały kawałek papryki. Dymkę
posiekałam. Warzywa skropiłam octem winnym, oprószyłam pieprzem, wymieszałam i
ułożyłam na talerzyku.
W rondlu zagotowałam wodę, do wrzącej dodałam ocet spirytusowy
i sól, wymieszałam i zmniejszyłam ogień na tyle, żeby woda przestała bulgotać.
Jajko umyłam, rozbiłam i zsunęłam delikatnie do wody z jak najmniejszej
wysokości (można najpierw wybić na spodeczek i z niego zsunąć jajko do wody).
Łyżką cedzakową delikatnie podgarnęłam białko z boków, żeby całość była jak
najbardziej zwarta. Gotowałam 1 minutę 50 sekund. Łyżką cedzakową delikatnie
wyjęłam jajko z wody i odwracając łyżkę ułożyłam na sałatce (tak, żeby lekko
poszarpane białko znalazło się pod spodem).
nigdy nie robiłam takiego jajka, z ciekawości spróbuję:)
OdpowiedzUsuńSpróbuj, to naprawdę łatwe :)
Usuńto moje ulubione jajka, ścięte biało i rozpływające się żółtko. często jadam z tostami:) Pozdrawiam Agabi
OdpowiedzUsuńU mnie wszyscy lubią takie jajka, a najbardziej z makaronem :) Pozdrawiam :)
UsuńSuper! I świetnie wygląda!
OdpowiedzUsuń