środa, 11 września 2013

Lody pinacolada

Zamarzyło mi się ukręcić takie lody, które mogłabym zjeść bez przykrych następstw, czyli bezmleczne. Nie miałam ochoty na sorbet, ani nic na jogurcie, a już w żadnym wypadku na surowych żółtkach.
Postanowiłam zrobić lody kokosowo ananasowe z rumem i zagęstnikiem do śmietany zamiast żółtek - gdzieś wyczytałam, że łyżeczka takiego zagęstnika zastępuje dwa żółtka.
Przepis jest całkowicie mojego autorstwa, nie wzorowałam się na nikim, proporcje dobrałam metodą prób, błędów i oblizywania łyżeczki. Lody nie są bardzo słodkie, ale akurat ja takie lubię. Niestety smakowały nie tylko mnie, ale pozostałym domownikom również, wobec czego szykuję właśnie następną ich porcję :)



SKŁADNIKI NA 0,5 LITRA LODÓW:
200 g mleczka kokosowego
4 plastry ananasa z puszki
100 g syropu z puszki z ananasami
1 łyżka brązowego cukru
2 czubate łyżki cukru pudru – można dać więcej według smaku
1 czubata łyżeczka zagęstnika do bitej śmietany
2 łyżki rumu



WYKONANIE:
Misę maszynki do lodów mroziłam przez 24 godziny.
Plastry ananasa drobno pokroiłam, wrzuciłam do dzbana miksera i zmiksowałam z brązowym cukrem, cukrem pudrem i częścią syropu.
Mleczko kokosowe zmiksowałam w miseczce z resztą syropu i zagęstnikiem do bitej śmietany.
Do mleczka kokosowego dodałam zmiksowanego ananasa. Miseczkę przykryłam i wstawiłam do lodówki, żeby masa się schłodziła.
Maszynkę włączyłam, przelałam do niej schłodzoną masę. Kiedy lody zaczęły gęstnieć, dodałam rum. To jest dobry moment, żeby ewentualnie dosłodzić je według gustu przesianym cukrem pudrem.
Lody kręciłam 40 minut, po czym przełożyłam do plastikowego pojemnika i wstawiłam do zamrażarki, żeby zrobiły się jeszcze gęściejsze.
Podałam w wafelkach z plastrami ananasa i kandyzowaną wisienką.








Messi wspaniale doglądał pracującej maszynki :)




2 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. Dziękuję Justynko, i świetnie smakują. Właśnie nastawiłam kolejną porcję :)

      Usuń

Przy komentarzu zostaw swoje imię, w odpowiedzi łatwiej będzie mi się do Ciebie zwracać :)

Podziel się fotką dania przygotowanego według mojego przepisu na adres e-mail edyta2204@gmail.com, a z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...