Deserowa zapiekanka bułkowa z jabłkami
A na deser po tymiankowych żołądkach z warzywami proponuję zapiekankę z czerstwych bułek i jabłek. Przepis, genialny w swojej prostocie, wypatrzyła na Interii moja koleżanka - dzięki Stella :)
Wprawdzie nie jest niskokaloryczny, ale smaczniutki. Ilość jaką wykonałam wystarczyła na cztery porcje, ale podałam ją pół godziny po sytym posiłku, więc nie mieliśmy za wiele miejsca na jej "zapakowanie" J
Deser do powtórzenia, tym bardziej, ze rodzina dość często zostawia mnie z większą ilością czerstwego pieczywa, a to smaczny pomysł na jego zagospodarowanie.
Na drugi raz nie posypię jednak wierzchu bułką tartą, bo okazało się to zupełnie niepotrzebne.
SKŁADNIKI:
10 dag
czerstwej bułki w cienkich kromkach – u mnie „paryżanka”
1,5 jabłka
celesta
3/4 szklanki
mleka
50 g
śmietanki kremówki 30%
2 jajka
2 żółtka
łyżka cukru
5 dag
rodzynek
łyżka tartej
bułki – niekoniecznie
WYKONANIE:
Bułkę
pokroiłam w cienkie kromki.
Jabłka
umyłam, obrałam, usunęłam gniazda nasienne i pokroiłam w plastry.
W naczyniu
żaroodpornym ułożyłam naprzemiennie kromki bułki i plastry jabłek.
W miseczce
roztrzepałam widelcem mleko, śmietanę, jajka, żółtka i cukier. Dodałam
rodzynki.
Mieszaniną
zalałam bułkę i jabłka.
Wierzch
posypałam bułką tartą, ale proponuję z niej zrezygnować.
Wstawiłam
naczynie do rozgrzanego piekarnika.
Piekłam 40
minut w temperaturze 150 stopni z termo obiegiem, dopóki nie ścięła się masa
mleczno-jajeczna.
świetny pomysł:) pysznie wygląda:)
OdpowiedzUsuńDziękuję, szkoda, że nie mój :)
Usuńjołc ale pyszota;))
OdpowiedzUsuńDzięki, pyszota :)
Usuńco można zamiast śmietany 30%? wyjdzie zjogurtu naturalnego?
OdpowiedzUsuńWydaje mi się, że chyba lepiej zastąpić ją po prostu mlekiem. Jogurt naturalny ma zdecydowanie ostrzejszy smak i jest kwaśniejszy od kremówki. Szczerze powiem, że nie wiem jak zachowa się jogurt podczas zapiekania, musiałabym spróbować.
Usuń