poniedziałek, 2 września 2013

Deserowa zapiekanka bułkowa z jabłkami

A na deser po tymiankowych żołądkach z warzywami proponuję zapiekankę z czerstwych bułek i jabłek. Przepis, genialny w swojej prostocie, wypatrzyła na Interii moja koleżanka - dzięki Stella :)
Wprawdzie nie jest niskokaloryczny, ale smaczniutki. Ilość jaką wykonałam wystarczyła na cztery porcje, ale podałam ją pół godziny po sytym posiłku, więc nie mieliśmy za wiele miejsca na jej "zapakowanie" J

Deser do powtórzenia, tym bardziej, ze rodzina dość często zostawia mnie z większą ilością czerstwego pieczywa, a to smaczny pomysł na jego zagospodarowanie.
Na drugi raz nie posypię jednak wierzchu bułką tartą, bo okazało się to zupełnie niepotrzebne.





SKŁADNIKI:
10 dag czerstwej bułki w cienkich kromkach – u mnie „paryżanka”
1,5 jabłka celesta
3/4 szklanki mleka
50 g śmietanki kremówki 30%
2 jajka
2 żółtka
łyżka cukru
5 dag rodzynek
łyżka tartej bułki – niekoniecznie




WYKONANIE:
Bułkę pokroiłam w cienkie kromki.
Jabłka umyłam, obrałam, usunęłam gniazda nasienne i pokroiłam w plastry.
W naczyniu żaroodpornym ułożyłam naprzemiennie kromki bułki i plastry jabłek.
W miseczce roztrzepałam widelcem mleko, śmietanę, jajka, żółtka i cukier. Dodałam rodzynki.
Mieszaniną zalałam bułkę i jabłka.
Wierzch posypałam bułką tartą, ale proponuję z niej zrezygnować.
Wstawiłam naczynie do rozgrzanego piekarnika.
Piekłam 40 minut w temperaturze 150 stopni z termo obiegiem, dopóki nie ścięła się masa mleczno-jajeczna.







6 komentarzy:

  1. świetny pomysł:) pysznie wygląda:)

    OdpowiedzUsuń
  2. co można zamiast śmietany 30%? wyjdzie zjogurtu naturalnego?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wydaje mi się, że chyba lepiej zastąpić ją po prostu mlekiem. Jogurt naturalny ma zdecydowanie ostrzejszy smak i jest kwaśniejszy od kremówki. Szczerze powiem, że nie wiem jak zachowa się jogurt podczas zapiekania, musiałabym spróbować.

      Usuń

Przy komentarzu zostaw swoje imię, w odpowiedzi łatwiej będzie mi się do Ciebie zwracać :)

Podziel się fotką dania przygotowanego według mojego przepisu na adres e-mail edyta2204@gmail.com, a z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...