czwartek, 5 września 2013

Lody arbuzowe

Na pewno każdemu przynajmniej raz zdarzyło się usłyszeć coś w rodzaju: "kupiłaś/łeś i użyłaś/łeś raz, szkoda było wydawać kasę, teraz będzie stać i się kurzyć..."
Bardzo nie chciałam czegoś takiego usłyszeć, więc profilaktycznie postanowiłam ponownie puścić w ruch moją maszynkę do lodów, a że nie miałam własnego pomysłu na smak, zdecydowałam się skorzystać z cudzego. Przepis na lody arbuzowe znalazłam TUTAJ.
Intensywność ich smaku zależy od głównego składnika, czyli arbuza - mój był blady i mało słodki, a co za tym idzie lody wyszły delikatne zarówno w kolorze jak i w smaku, dlatego podałam je z charakternym sosem truskawkowym (niestety kupnym).



SKŁADNIKI:
25 dag miąższu arbuza – waga bez skóry i  pestek
3 łyżki cukru pudru – ilość uzależniona od słodkości arbuza
10 dag śmietanki kremówki 30%
17 dag gęstego jogurtu bałkańskiego
Do podania:
miseczki waflowe
sos truskawkowy
kolorowa posypka cukrowa


WYKONANIE:
Misę maszyny do lodów mroziłam sobie kilka dni, bo o niej zapomniałam, ale wystarczy tylko doba.
Wszystkie składniki (oprócz cukru) bardzo dobrze schłodziłam w lodówce.
Arbuza obrałam ze skóry, dokładnie wydłubałam pestki, pokroiłam w mniejsze kawałki, odważyłam 25 dag i zmiksowałam z cukrem na jednolitą masę. Masę połączyłam z jogurtem bałkańskim.
Kremówkę ubiłam na sztywno, wlałam do niej masę arbuzowo-jogurtową i dokładnie wymieszałam.
Całość przelałam do włączonej maszynki, kręciłam troszkę ponad 30 minut.
Lody przełożyłam do plastikowego pojemniczka i włożyłam na jeszcze troszkę do zamrażarki, żeby jeszcze bardziej zgęstniały.
Podałam w waflowych miseczkach z sosem truskawkowym i kolorową posypką cukrową.






5 komentarzy:

  1. Pyszność! Jak na profilaktyczne wykorzystanie maszynki do lodów - genialne!

    OdpowiedzUsuń
  2. Zdecydowanie, lody były bardzo smaczne :) Dziękuję za możliwość skorzystania z Twojego przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Te lody wyglądają genialnie i nawet teraz o tej porze roku z chęcią bym ich spróbowała. Mniam.

    OdpowiedzUsuń

Przy komentarzu zostaw swoje imię, w odpowiedzi łatwiej będzie mi się do Ciebie zwracać :)

Podziel się fotką dania przygotowanego według mojego przepisu na adres e-mail edyta2204@gmail.com, a z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...