poniedziałek, 6 października 2014

Grillowany schab z duszonymi maślakami



Grzyby właściwie już się chyba skończyły, ale może ktoś ma mrożone i nie wie co z nimi zrobić. Ja miałam troszkę świeżych i zero pomysłu, więc przygotowałam je tak jak widać poniżej :)


GRZYBY:
świeże maślaki – nie zważyłam, ale po obraniu i pokrojeniu otrzymałam ich około 1,5 litra
1 cebula
duży ząbek czosnku
łyżka oleju
łyżka masła klarowanego
sól
pieprz
majeranek
tymianek
jasny sos sojowy

MIĘSO:
5 kotletów ze schabu środkowego
łyżka oleju
sól
pieprz
ostra papryka sproszkowana
majeranek
tymianek
czosnek granulowany



WYKONANIE: 


MIĘSO:
Kotlety opłukać, dokładnie osuszyć, posmarować olejem, oprószyć solą, pieprzem, ostrą papryką, majerankiem, tymiankiem i czosnkiem.
Odstawić w chłodne miejsce do zamarynowania (ja przygotowałam je dzień wcześniej).
Następnie (kiedy maślaki są już gotowe) na patelni grillowej usmażyć z obu stron do miękkości.
GRZYBY:
Maślaki oczyścić, z łebków zdjąć skórkę, pokroić je na kawałki.
Cebulę i czosnek obrać, posiekać.
W rondelku rozgrzać olej, zeszklić cebulę i czosnek, dodać masło, a kiedy się rozpuści wrzucić maślaki.
Dusić do odparowania płynu co najmniej kilkanaście minut.
Doprawić do smaku solą, pieprzem, sosem sojowym i roztartymi ziołami.
Danie podawać z ugotowanymi ziemniakami, posypanymi natką pietruszki.







1 komentarz:

Przy komentarzu zostaw swoje imię, w odpowiedzi łatwiej będzie mi się do Ciebie zwracać :)

Podziel się fotką dania przygotowanego według mojego przepisu na adres e-mail edyta2204@gmail.com, a z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...