Papryka faszerowana kaszą i gotowanym kurczakiem
Recykling mięsa i marchewki z rosołu? Proszę bardzo - wymieszne z kaszą jako farsz do papryki faszerowanej. Polecam :)
SKŁADNIKI:
4 kolorowe
papryki średniej wielkości
17 dag
ugotowanej kaszy jęczmiennej mazurskiej (pełna szklanka)
15 dag
kurczaka ugotowanego w rosole
7 dag
ostrego żółtego sera
1 mała
marchewka z rosołu
łyżka posiekanej
natki pietruszki
sól
pieprz
ostra
sproszkowana papryka
WYKONANIE:
Mięso i
marchewkę pokroić w niedużą kostkę, ser zetrzeć na tarce z dużymi oczkami.
Kaszę
wymieszać z mięsem, serem, marchewką i natką pietruszki.
Doprawić do
smaku solą, pieprzem i sproszkowaną papryką.
Ja dodałam
do farszu jeszcze drobne posiekane miniaturowe nadprogramowe papryczki, które
znalazłam w środku dużej papryki po jej przekrojeniu.
Paprykę
opłukać, osuszyć, ściąć „czapeczkę” od strony ogonka, delikatnie, aby nie
uszkodzić ścianek, usunąć gniazda nasienne i białe włókna, wnętrze oprószyć
solą.
Papryki
wypełnić nadzieniem, przykryć odkrojonymi czapeczkami, ustawić w naczyniu do
zapiekania, podlać wodą, przykryć folią aluminiową i wstawić do nagrzanego
piekarnika.
Piec 40
minut w temperaturze 180 stopni z termo obiegiem.
Kilka minut
przed końcem pieczenia można zdjąć folię (niekoniecznie) – wierzch papryczek
się przypiecze.
Danie
podałam z domowym sosem pomidorowym a’la ketchup (KILK).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Przy komentarzu zostaw swoje imię, w odpowiedzi łatwiej będzie mi się do Ciebie zwracać :)
Podziel się fotką dania przygotowanego według mojego przepisu na adres e-mail edyta2204@gmail.com, a z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb :)