Recykling mięsa i marchewki z rosołu? Proszę bardzo - wymieszne z kaszą jako farsz do papryki faszerowanej. Polecam :)
SKŁADNIKI: 4 kolorowe
papryki średniej wielkości 17 dag
ugotowanej kaszy jęczmiennej mazurskiej (pełna szklanka) 15 dag
kurczaka ugotowanego w rosole 7 dag
ostrego żółtego sera 1 mała
marchewka z rosołu łyżka posiekanej
natki pietruszki sól pieprz ostra
sproszkowana papryka
WYKONANIE: Mięso i
marchewkę pokroić w niedużą kostkę, ser zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. Kaszę
wymieszać z mięsem, serem, marchewką i natką pietruszki. Doprawić do
smaku solą, pieprzem i sproszkowaną papryką. Ja dodałam
do farszu jeszcze drobne posiekane miniaturowe nadprogramowe papryczki, które
znalazłam w środku dużej papryki po jej przekrojeniu. Paprykę
opłukać, osuszyć, ściąć „czapeczkę” od strony ogonka, delikatnie, aby nie
uszkodzić ścianek, usunąć gniazda nasienne i białe włókna, wnętrze oprószyć
solą. Papryki
wypełnić nadzieniem, przykryć odkrojonymi czapeczkami, ustawić w naczyniu do
zapiekania, podlać wodą, przykryć folią aluminiową i wstawić do nagrzanego
piekarnika. Piec 40
minut w temperaturze 180 stopni z termo obiegiem. Kilka minut
przed końcem pieczenia można zdjąć folię (niekoniecznie) – wierzch papryczek
się przypiecze. Danie
podałam z domowym sosem pomidorowym a’la ketchup (KILK).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Przy komentarzu zostaw swoje imię, w odpowiedzi łatwiej będzie mi się do Ciebie zwracać :)
Podziel się fotką dania przygotowanego według mojego przepisu na adres e-mail edyta2204@gmail.com, a z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Przy komentarzu zostaw swoje imię, w odpowiedzi łatwiej będzie mi się do Ciebie zwracać :)
Podziel się fotką dania przygotowanego według mojego przepisu na adres e-mail edyta2204@gmail.com, a z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb :)