Rosół z włoską kapustą i pierścionkami
Przypomniały mi się młode lata, kiedy w kieszeni miałam głównie przeciągi, a mamie z okazji jej święta dawałam własnoręcznie wykonane drobiazgi. Jednym z nich był makaronowy naszyjnik. Pamiętacie? Suchy makaron prażony w piekarniku nabierał różnych odcieni brązu, a po wystudzeniu był nawlekany na wędkarską żyłkę taty :)
Tym razem makaron w kształcie koralików-pierścionków wykorzystałam do rosołu :)
SKŁADNIKI:
3 ćwiartki z
kurczaka
3 litry wody
4 marchewki
1 pietruszka
kawałek
bulwy selera
kawałek
włoskiej kapusty
1 cebula
5 ziarenek
ziela angielskiego
1 duży
listek laurowy
kilkanaście
ziarenek pieprzu
sól do smaku
do podania
drobny makaron w kształcie pierścionków
WYKONANIE:
Cebulę
obrać, przekroić na ćwiartki, przypalić na suchej patelni.
Ćwiartki
kurczaka opłukać zimną wodą, zdjąć z nich skórę.
Włożyć do
większego garnka, zalać zimną wodą, zagotować.
Kiedy
zawrze, przy pomocy sitka lub łyżki zdjąć powstałą pianę, dodać włoszczyznę,
przyprawy, lekko posolić.
Marchew,
pietruszkę i selera obrać, umyć i wraz z cebulą i kapustą dodać go garnka.
Gotować na
bardzo wolniutkim ogniu, tak, żeby rosół tylko „mrugał”, dzięki temu pozostanie
klarowny.
Kiedy mięso
i warzywa są na dogotowaniu, ewentualnie dosolić do smaku.
Makaron
ugotować al dente według przepisu na opakowaniu.
Rosół podać
z makaronem, pokrojoną w plasterki marchewką, rozdrobnionym mięsem kurczaka i
posiekanym koperkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Przy komentarzu zostaw swoje imię, w odpowiedzi łatwiej będzie mi się do Ciebie zwracać :)
Podziel się fotką dania przygotowanego według mojego przepisu na adres e-mail edyta2204@gmail.com, a z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb :)