Przypomniały mi się młode lata, kiedy w kieszeni miałam głównie przeciągi, a mamie z okazji jej święta dawałam własnoręcznie wykonane drobiazgi. Jednym z nich był makaronowy naszyjnik. Pamiętacie? Suchy makaron prażony w piekarniku nabierał różnych odcieni brązu, a po wystudzeniu był nawlekany na wędkarską żyłkę taty :) Tym razem makaron w kształcie koralików-pierścionków wykorzystałam do rosołu :)
SKŁADNIKI: 3 ćwiartki z
kurczaka 3 litry wody 4 marchewki 1 pietruszka kawałek
bulwy selera kawałek
włoskiej kapusty 1 cebula 5 ziarenek
ziela angielskiego 1 duży
listek laurowy kilkanaście
ziarenek pieprzu sól do smaku do podania
drobny makaron w kształcie pierścionków
WYKONANIE: Cebulę
obrać, przekroić na ćwiartki, przypalić na suchej patelni. Ćwiartki
kurczaka opłukać zimną wodą, zdjąć z nich skórę. Włożyć do
większego garnka, zalać zimną wodą, zagotować. Kiedy
zawrze, przy pomocy sitka lub łyżki zdjąć powstałą pianę, dodać włoszczyznę,
przyprawy, lekko posolić. Marchew,
pietruszkę i selera obrać, umyć i wraz z cebulą i kapustą dodać go garnka. Gotować na
bardzo wolniutkim ogniu, tak, żeby rosół tylko „mrugał”, dzięki temu pozostanie
klarowny. Kiedy mięso
i warzywa są na dogotowaniu, ewentualnie dosolić do smaku. Makaron
ugotować al dente według przepisu na opakowaniu. Rosół podać
z makaronem, pokrojoną w plasterki marchewką, rozdrobnionym mięsem kurczaka i
posiekanym koperkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Przy komentarzu zostaw swoje imię, w odpowiedzi łatwiej będzie mi się do Ciebie zwracać :)
Podziel się fotką dania przygotowanego według mojego przepisu na adres e-mail edyta2204@gmail.com, a z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Przy komentarzu zostaw swoje imię, w odpowiedzi łatwiej będzie mi się do Ciebie zwracać :)
Podziel się fotką dania przygotowanego według mojego przepisu na adres e-mail edyta2204@gmail.com, a z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb :)