środa, 15 października 2014

Rosół z włoską kapustą i pierścionkami



Przypomniały mi się młode lata, kiedy w kieszeni miałam głównie przeciągi, a mamie z okazji jej święta dawałam własnoręcznie wykonane drobiazgi. Jednym z nich był makaronowy naszyjnik. Pamiętacie? Suchy makaron prażony w piekarniku nabierał różnych odcieni brązu, a po wystudzeniu był nawlekany na wędkarską żyłkę taty :)
Tym razem makaron w kształcie koralików-pierścionków wykorzystałam do rosołu :)


SKŁADNIKI:
3 ćwiartki z kurczaka
3 litry wody
4 marchewki
1 pietruszka
kawałek bulwy selera
kawałek włoskiej kapusty
1 cebula
5 ziarenek ziela angielskiego
1 duży listek laurowy
kilkanaście ziarenek pieprzu
sól do smaku
do podania drobny makaron w kształcie pierścionków


WYKONANIE:
Cebulę obrać, przekroić na ćwiartki, przypalić na suchej patelni.
Ćwiartki kurczaka opłukać zimną wodą, zdjąć z nich skórę.
Włożyć do większego garnka, zalać zimną wodą, zagotować.
Kiedy zawrze, przy pomocy sitka lub łyżki zdjąć powstałą pianę, dodać włoszczyznę, przyprawy, lekko posolić.
Marchew, pietruszkę i selera obrać, umyć i wraz z cebulą i kapustą dodać go garnka.
Gotować na bardzo wolniutkim ogniu, tak, żeby rosół tylko „mrugał”, dzięki temu pozostanie klarowny.
Kiedy mięso i warzywa są na dogotowaniu, ewentualnie dosolić do smaku.
Makaron ugotować al dente według przepisu na opakowaniu.
Rosół podać z makaronem, pokrojoną w plasterki marchewką, rozdrobnionym mięsem kurczaka i posiekanym koperkiem.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Przy komentarzu zostaw swoje imię, w odpowiedzi łatwiej będzie mi się do Ciebie zwracać :)

Podziel się fotką dania przygotowanego według mojego przepisu na adres e-mail edyta2204@gmail.com, a z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...