środa, 8 października 2014

Pizza z chorizo i czarnymi oliwkami



Pizzę z pikantną kiełbasą chorizo i czarnymi oliwkami upiekłam na zamówienie córki. Przy okazji wypróbowałam swoją nową blaszkę do pizzy


CIASTO:
2 szklanki mąki pszennej typ 450 + ewentualnie na podsypanie
2 dag świeżych drożdży
ok. 2/3 szklanki letniej wody
łyżeczka oliwy z oliwek
szczypta cukru
troszkę mniej niż pół łyżeczki soli
OBŁOŻENIE:
kilka łyżek ketchupu
ząbek czosnku
przyprawa pizza sycyliana
7 dag kiełbasy chorizo w cienkich plasterkach
8 średnich czarnych oliwek
8 dag żółtego sera



WYKONANIE:
Mąkę przesiać do miski.
Do dużego kubka wkruszyć drożdże, utrzeć je ze szczyptą cukru, odebranymi z miski dwoma płaskimi łyżkami mąki i niewielką ilością letniej wody na gładką papkę o konsystencji gęstej śmietany. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Do mąki dodać sól, oliwę i wyrośnięty zaczyn.
Mieszając łyżką dolać partiami letnią wodę.
Następnie ręcznie wyrobić gładkie, sprężyste ciasto.
Przykryć miskę ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 20-30 minut do wyrośnięcia.
Po wyrośnięciu przebić ciasto ręką, krótko przerobić.
Oprószone mąką ciasto uformować palcami na kształt cienkiego placka o średnicy około 28 cm, ułożyć je na blaszce.
Wierzch posmarować ketchupem wymieszanym z przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku, posypać przyprawą.
Rozłożyć kiełbasę i pokrojone w plasterki oliwki.
Całość posypać startym na średnich oczkach żółtym serem.
Piec w temperaturze 200 stopni z termo obiegiem przez około 15-20 minut.






4 komentarze:

  1. rzadko jem pizzę bo idzie w "boczki" ale narobiłaś mi takiego smaku że będę musiała też zrobić

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Podziwiam Cię Alu, ja nie jestem taka twarda. Nawet będąc na diecie, muszę choćby skubnąć :)

      Usuń
  2. Chorizo na pizzy zawsze mnie skusi :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jakoś mnie to nie dziwi :) Chorizo jest pyszne :)

      Usuń

Przy komentarzu zostaw swoje imię, w odpowiedzi łatwiej będzie mi się do Ciebie zwracać :)

Podziel się fotką dania przygotowanego według mojego przepisu na adres e-mail edyta2204@gmail.com, a z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...