Pizza z chorizo i czarnymi oliwkami
Pizzę z
pikantną kiełbasą chorizo i czarnymi oliwkami upiekłam na zamówienie córki.
Przy okazji wypróbowałam swoją nową blaszkę do pizzy
CIASTO:
2 szklanki
mąki pszennej typ 450 + ewentualnie na podsypanie
2 dag świeżych
drożdży
ok. 2/3
szklanki letniej wody
łyżeczka
oliwy z oliwek
szczypta
cukru
troszkę
mniej niż pół łyżeczki soli
OBŁOŻENIE:
kilka łyżek
ketchupu
ząbek
czosnku
przyprawa
pizza sycyliana
7 dag
kiełbasy chorizo w cienkich plasterkach
8 średnich
czarnych oliwek
8 dag
żółtego sera
WYKONANIE:
Mąkę
przesiać do miski.
Do dużego
kubka wkruszyć drożdże, utrzeć je ze szczyptą cukru, odebranymi z miski dwoma
płaskimi łyżkami mąki i niewielką ilością letniej wody na gładką papkę o
konsystencji gęstej śmietany. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Do mąki
dodać sól, oliwę i wyrośnięty zaczyn.
Mieszając
łyżką dolać partiami letnią wodę.
Następnie
ręcznie wyrobić gładkie, sprężyste ciasto.
Przykryć
miskę ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 20-30 minut do wyrośnięcia.
Po
wyrośnięciu przebić ciasto ręką, krótko przerobić.
Oprószone
mąką ciasto uformować palcami na kształt cienkiego placka o średnicy około 28
cm, ułożyć je na blaszce.
Wierzch
posmarować ketchupem wymieszanym z przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku,
posypać przyprawą.
Rozłożyć
kiełbasę i pokrojone w plasterki oliwki.
Całość
posypać startym na średnich oczkach żółtym serem.
Piec w
temperaturze 200 stopni z termo obiegiem przez około 15-20 minut.
rzadko jem pizzę bo idzie w "boczki" ale narobiłaś mi takiego smaku że będę musiała też zrobić
OdpowiedzUsuńPodziwiam Cię Alu, ja nie jestem taka twarda. Nawet będąc na diecie, muszę choćby skubnąć :)
UsuńChorizo na pizzy zawsze mnie skusi :)
OdpowiedzUsuńJakoś mnie to nie dziwi :) Chorizo jest pyszne :)
Usuń