Pizzę z
pikantną kiełbasą chorizo i czarnymi oliwkami upiekłam na zamówienie córki.
Przy okazji wypróbowałam swoją nową blaszkę do pizzy
CIASTO: 2 szklanki
mąki pszennej typ 450 + ewentualnie na podsypanie 2 dag świeżych
drożdży ok. 2/3
szklanki letniej wody łyżeczka
oliwy z oliwek szczypta
cukru troszkę
mniej niż pół łyżeczki soli OBŁOŻENIE: kilka łyżek
ketchupu ząbek
czosnku przyprawa
pizza sycyliana 7 dag
kiełbasy chorizo w cienkich plasterkach 8 średnich
czarnych oliwek 8 dag
żółtego sera
WYKONANIE: Mąkę
przesiać do miski. Do dużego
kubka wkruszyć drożdże, utrzeć je ze szczyptą cukru, odebranymi z miski dwoma
płaskimi łyżkami mąki i niewielką ilością letniej wody na gładką papkę o
konsystencji gęstej śmietany. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Do mąki
dodać sól, oliwę i wyrośnięty zaczyn. Mieszając
łyżką dolać partiami letnią wodę. Następnie
ręcznie wyrobić gładkie, sprężyste ciasto. Przykryć
miskę ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 20-30 minut do wyrośnięcia. Po
wyrośnięciu przebić ciasto ręką, krótko przerobić. Oprószone
mąką ciasto uformować palcami na kształt cienkiego placka o średnicy około 28
cm, ułożyć je na blaszce. Wierzch
posmarować ketchupem wymieszanym z przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku,
posypać przyprawą. Rozłożyć
kiełbasę i pokrojone w plasterki oliwki. Całość
posypać startym na średnich oczkach żółtym serem. Piec w
temperaturze 200 stopni z termo obiegiem przez około 15-20 minut.
rzadko jem pizzę bo idzie w "boczki" ale narobiłaś mi takiego smaku że będę musiała też zrobić
OdpowiedzUsuńPodziwiam Cię Alu, ja nie jestem taka twarda. Nawet będąc na diecie, muszę choćby skubnąć :)
UsuńChorizo na pizzy zawsze mnie skusi :)
OdpowiedzUsuńJakoś mnie to nie dziwi :) Chorizo jest pyszne :)
Usuń