Grillowany schab z duszonymi maślakami
Grzyby właściwie już się chyba skończyły, ale może ktoś ma mrożone i nie wie co z nimi zrobić. Ja miałam troszkę świeżych i zero pomysłu, więc przygotowałam je tak jak widać poniżej :)
GRZYBY:
świeże
maślaki – nie zważyłam, ale po obraniu i pokrojeniu otrzymałam ich około 1,5
litra
1 cebula
duży ząbek
czosnku
łyżka oleju
łyżka masła
klarowanego
sól
pieprz
majeranek
tymianek
jasny sos
sojowy
MIĘSO:
5 kotletów
ze schabu środkowego
łyżka oleju
sól
pieprz
ostra
papryka sproszkowana
majeranek
tymianek
czosnek
granulowany
WYKONANIE:
MIĘSO:
Kotlety
opłukać, dokładnie osuszyć, posmarować olejem, oprószyć solą, pieprzem, ostrą
papryką, majerankiem, tymiankiem i czosnkiem.
Odstawić w
chłodne miejsce do zamarynowania (ja przygotowałam je dzień wcześniej).
Następnie (kiedy
maślaki są już gotowe) na patelni grillowej usmażyć z obu stron do miękkości.
GRZYBY:
Maślaki
oczyścić, z łebków zdjąć skórkę, pokroić je na kawałki.
Cebulę i
czosnek obrać, posiekać.
W rondelku
rozgrzać olej, zeszklić cebulę i czosnek, dodać masło, a kiedy się rozpuści
wrzucić maślaki.
Dusić do
odparowania płynu co najmniej kilkanaście minut.
Doprawić do
smaku solą, pieprzem, sosem sojowym i roztartymi ziołami.
Danie
podawać z ugotowanymi ziemniakami, posypanymi natką pietruszki.
mmm.. coś co tygryski lubią najbardziej!
OdpowiedzUsuń