sobota, 25 października 2014

Pióra z kiszoną kapustą, pieczarkami i kiełbasą



Dzisiaj jest Światowy Dzień Makaronu, więc przyłączam się do jego świętowania. Nic wymyślnego, coś a'la łazanki z kapustą, takie tam proste męskie żarełko. Dlaczego męskie? Dlatego, że mnie udało się załapać na niewielką porcję, resztę pochłonął mój mężczyzna :)



SKŁADNIKI:
30 dag makaronu pióra
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
2 łyżki oleju
1 mała marchewka
30 dag pieczarek
40 dag kapusty kiszonej
20 dag cienkiej kiełbasy z piersi kurczaka
liść laurowy
3 ziela angielskie
sól
pieprz
majeranek


WYKONANIE:
Marchewkę obrać, opłukać, zetrzeć na tarce z dużymi oczkami.
Pieczarki oczyścić, opłukać, pokroić w plasterki.
Kiełbasę pokroić w kostkę.
Kapustę przesiekać (jeśli jest bardzo kwaśna, wcześniej odcisnąć).
Cebulę i czosnek obrać, posiekać, zeszklić na rozgrzanym oleju.
Dodać marchewkę, smażyć 2 minuty.
Dodać pieczarki, smażyć kilka minut aż częściowo odparują.
Dodać kapustę, kiełbasę, ziele angielskie i liść laurowy.
Podlać wodą, dusić pod przykryciem 30 minut, w razie potrzeby dolewając niewielką ilość wody.
Doprawić do smaku solą, pieprzem i majerankiem.
Makaron ugotować al dente według przepisu na opakowaniu, osączyć, dodać do rondla z kapustą.
Wymieszać i od razu podawać.










4 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. Dziekuję, było smacznie. A świadczy o tym choćby szybkość z jaką danie zostało zjedzone :)

      Usuń

Przy komentarzu zostaw swoje imię, w odpowiedzi łatwiej będzie mi się do Ciebie zwracać :)

Podziel się fotką dania przygotowanego według mojego przepisu na adres e-mail edyta2204@gmail.com, a z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...