Pióra z kiszoną kapustą, pieczarkami i kiełbasą
Dzisiaj jest Światowy Dzień Makaronu, więc przyłączam się do jego świętowania. Nic wymyślnego, coś a'la łazanki z kapustą, takie tam proste męskie żarełko. Dlaczego męskie? Dlatego, że mnie udało się załapać na niewielką porcję, resztę pochłonął mój mężczyzna :)
SKŁADNIKI:
30 dag
makaronu pióra
1 mała
cebula
1 ząbek
czosnku
2 łyżki
oleju
1 mała
marchewka
30 dag
pieczarek
40 dag
kapusty kiszonej
20 dag
cienkiej kiełbasy z piersi kurczaka
liść laurowy
3 ziela
angielskie
sól
pieprz
majeranek
WYKONANIE:
Marchewkę
obrać, opłukać, zetrzeć na tarce z dużymi oczkami.
Pieczarki
oczyścić, opłukać, pokroić w plasterki.
Kiełbasę
pokroić w kostkę.
Kapustę
przesiekać (jeśli jest bardzo kwaśna, wcześniej odcisnąć).
Cebulę i
czosnek obrać, posiekać, zeszklić na rozgrzanym oleju.
Dodać
marchewkę, smażyć 2 minuty.
Dodać
pieczarki, smażyć kilka minut aż częściowo odparują.
Dodać
kapustę, kiełbasę, ziele angielskie i liść laurowy.
Podlać wodą,
dusić pod przykryciem 30 minut, w razie potrzeby dolewając niewielką ilość
wody.
Doprawić do
smaku solą, pieprzem i majerankiem.
Makaron
ugotować al dente według przepisu na opakowaniu, osączyć, dodać do rondla z
kapustą.
Wymieszać i
od razu podawać.
Wygląda smacznie :-)
OdpowiedzUsuńDziekuję, było smacznie. A świadczy o tym choćby szybkość z jaką danie zostało zjedzone :)
UsuńŁazanki inaczej
OdpowiedzUsuńOwszem, i tak napisane jest w zajawce
Usuń