niedziela, 19 października 2014

Jabłkowe chipsy cynamonowe



Zdrowa pogryzanka, albo dodatek do domowego musli. W zasadzie chipsami są tylko z nazwy, bo nie są chrupiące, tylko sprężyste. W trakcie gryzienia najpierw czujemy cynamon, potem dopiero jabłuszko, a na koniec wszystko razem harmonijnie się łączy. Dla mnie cynamonowo-jabłkowa nirwana. Aż boję się zaczynać, bo sięgam po następny i następny, aż do ostatniego kawałeczka w słoiczku.
A najcudowniejsze jest to, że możemy je przygotować praktycznie przez cały rok i z odmiany jabłek, jaka najbardziej nam odpowiada :)



SKŁADNIKI:
twarde winne jabłka
litr wody
2 łyżki kwasku cytrynowego
cynamon


WYKONANIE:
Kwasek cytrynowy rozpuścić w  wodzie.
Jabłka umyć, obrać ze skórki (niekoniecznie, ale ja takie wolę), usunąć gniazda nasienne i pokroić na równe plasterki o grubości około 3 mm.
Partiami wkładać plasterki do wody z kwaskiem na 2 minuty.
Wyjąć łyżką cedzakową na sitko, przepłukać pod bieżącą wodą, osączyć i rozłożyć pojedynczą warstwą na ściereczce lub kuchennym papierowym ręczniku, osuszyć.
Plasterki oprószyć cynamonem i ułożyć na sitkach suszarki.
Suszyć około 4-5 godzin, co jakiś czas zamieniając sita miejscami.

Przechowywać w szczelnym pojemniczku.









1 komentarz:

Przy komentarzu zostaw swoje imię, w odpowiedzi łatwiej będzie mi się do Ciebie zwracać :)

Podziel się fotką dania przygotowanego według mojego przepisu na adres e-mail edyta2204@gmail.com, a z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...