Leczo z zielonej papryki i pieczarek
SKŁADNIKI:
6 strąków
zielonej papryki
45 dag
pieczarek
1 duża
cebula
2 ząbki
czosnku
2 łyżki
oleju
3 pomidory
20 dag
odtłuszczonych parówek
3 czubate
łyżeczki koncentratu pomidorowego
sól
pieprz
sproszkowana
papryka
cukier
WYKONANIE:
Cebulę i
czosnek obrać i posiekać.
Paprykę
opłukać, osuszyć, usunąć gniazda nasienne, przekroić na ćwiartki, a następnie
na paseczki.
Pieczarki
oczyścić, opłukać, pokroić w grubsze plasterki.
Pomidora
naciąć na krzyż, sparzyć wrzącą wodą, obrać ze skórki i pokroić w kosteczkę.
Parówki
obrać z osłonek, pokroić w słupki.
Na
rozgrzanym oleju zeszklić cebulę i czosnek, dodać paprykę, smażyć 2-3 minuty.
Dodać
pieczarki, dusić pod przykryciem kilka minut do momentu, aż papryka zacznie
mięknąć i będzie można ją przekroić łyżką.
Dodać
pomidory i parówki, wymieszać.
Doprawić do
smaku koncentratem pomidorowym, solą, pieprzem, papryką i szczyptą cukru.
Dusić razem
jeszcze kilka minut, aż smaki się połączą.
Podawać z
pieczywem, ryżem lub kaszą jęczmienną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Przy komentarzu zostaw swoje imię, w odpowiedzi łatwiej będzie mi się do Ciebie zwracać :)
Podziel się fotką dania przygotowanego według mojego przepisu na adres e-mail edyta2204@gmail.com, a z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb :)