środa, 22 października 2014

Drożdżowe ślimaczki czterosmakowe



Moi domownicy mają zwyczaj otwierania kilku słoików dżemów na raz i niedojadania ich. A ponieważ drażni mnie armia prawie pustych słoików w lodówce, znalazłam sposób na wykorzystanie końcówek w pysznych drożdżówkach



SKŁADNIKI:
3 szklanki mąki pszennej tortowej + do podsypania
4 dag drożdży
2/3 szklanki mleka
3 łyżki cukru
5 dag masła
2 jajka
16 g cukru wanilinowego
szczypta soli
NADZIENIE:
3-4 łyżki wiórków kokosowych
po około 1/3 słoiczka:
dżemu z leśnych jeżyn
musu z antonówek
dżemu z czerwonych porzeczek
LUKIER:
3/4 szklanki cukru pudru
1-2 łyżki soku z cytryny



WYKONANIE:
Mąkę przesiać do miski, pośrodku zrobić wgłębienie, wkruszyć w nie drożdże, wsypać łyżkę cukru i wlać część letniego mleka.
Wymieszać łyżką nagarniając troszkę mąki.
Miskę przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia zaczynu.
Masło stopić, przestudzić.
Dodać pozostałe składniki i najpierw łyżką, a następnie ręcznie wyrobić gładkie ciasto (wyrabiać 10 minut).
Ciasto w misce nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, następnie odgazować je, krótko zagnieść i rozwałkować prostokąt o wymiarach 30x60 cm.
Na cieście rozsmarować dżem i posypać je wiórkami kokosowymi.
Wzdłuż dłuższego boku zwinąć rulon i pokroić go na 12 równych kawałków.
Blaszkę o wymiarach 23x29 cm wyłożyć papierem do pieczenia, kawałki ciasta ułożyć w odległości od siebie przecięciem do góry.
Przykryć ściereczką i ponownie odstawić do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika.
Piec około 40 minut w temperaturze 160 stopni z termo obiegiem (180 stopni bez termo obiegu).
Wystudzić w blaszce.
Po przestygnięciu ozdobić lukrem utartym z cukru pudru i soku cytrynowego.














8 komentarzy:

  1. Ja też mam ten problem, zawsze zostaje odrobina na dnie, ehh. Chyba wykorzystam Twój sposób :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A już myślałam, że jestem osamotniona z tym problemem. Zrobiło mi się raźniej :)

      Usuń
  2. Dobry pomysł :) Ja staram się zjadać jeden dżem przed otwarciem drugiego, bo potem miejsca w lodówce brakuje ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też się staram, ale czasem mam dość zjadania nie tego na co mam ochotę, ale tego, czego inni już nie chcą :)

      Usuń
  3. Drożdżóweczki wyglądają super, ale na jaka mniej więcej grubość rozwalkowac ciasto?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Jak napisałam w przepisie, rozwałkowałam ciasto na prostokąt o wymiarach 30x60 cm (zmierzyłam miarką), ale grubość potraktowałam "na oko". Na zdjęciach widać, że miejscami jest ono bardzo cienkie, aż dżem prześwituje. Im cieńsze będzie ciasto, tym więcej trzeba zużyć nadzienia, ale i roladka będzie ładniejsza :)

      Usuń

Przy komentarzu zostaw swoje imię, w odpowiedzi łatwiej będzie mi się do Ciebie zwracać :)

Podziel się fotką dania przygotowanego według mojego przepisu na adres e-mail edyta2204@gmail.com, a z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...