sobota, 5 marca 2016

Sałatka z kiełkami



Idealna propozycja na przedwiośnie. Kiełki można z łatwością wyhodować samodzielnie i cieszyć się dużą porcją witamin i minerałów. Tutaj możecie przeczytać jakie to proste :)


SKŁADNIKI:
  • kilka liści sałaty lodowej 
  • duża garść szpinaku baby 
  • 2 pomidory
  • garść kiełków pikantnej rzodkiewki
  • garść kiełków lucerny
SOS:
  • 2 łyżki oliwy z pestek winogron
  • 1- 1,5 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka miodu
  • sól ziołowa
  • świeżo zmielony pieprz
  • suszona bazylia


WYKONANIE:
Szpinak i sałatę opłukać, dobrze osączyć (robię to w wirówce do sałaty).
Sałatę podrzeć na mniejsze, wygodne do jedzenia kawałki.




Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić na cząstki.
Do sałaty i pomidorów dodać kiełki rzodkiewki i lucerny, delikatnie wymieszać.




Składniki sosu dobrze wymieszać do utworzenia emulsji (w miseczce lub zakręcanym słoiczku), polać sałatkę tuż przed podaniem.









2 komentarze:

  1. Świetna propozycja sałatkowa, a jak do grilla by pasowała...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :)
      My zjedliśmy ją z pieczonym schabem, ale grill to genialna myśl :)

      Usuń

Przy komentarzu zostaw swoje imię, w odpowiedzi łatwiej będzie mi się do Ciebie zwracać :)

Podziel się fotką dania przygotowanego według mojego przepisu na adres e-mail edyta2204@gmail.com, a z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...