Idealna
propozycja na przedwiośnie. Kiełki można z łatwością wyhodować samodzielnie i
cieszyć się dużą porcją witamin i minerałów. Tutaj możecie przeczytać jakie to proste :)
SKŁADNIKI:
kilka liści
sałaty lodowej
duża garść
szpinaku baby
2 pomidory
garść
kiełków pikantnej rzodkiewki
garść
kiełków lucerny
SOS:
2 łyżki
oliwy z pestek winogron
1- 1,5 łyżki
soku z cytryny
1 łyżeczka
miodu
sól ziołowa
świeżo
zmielony pieprz
suszona
bazylia
WYKONANIE: Szpinak i
sałatę opłukać, dobrze osączyć (robię to w wirówce do sałaty). Sałatę
podrzeć na mniejsze, wygodne do jedzenia kawałki.
Pomidory
sparzyć, obrać ze skórki, pokroić na cząstki. Do sałaty i
pomidorów dodać kiełki rzodkiewki i lucerny, delikatnie wymieszać.
Składniki
sosu dobrze wymieszać do utworzenia emulsji (w miseczce lub zakręcanym
słoiczku), polać sałatkę tuż przed podaniem.
Świetna propozycja sałatkowa, a jak do grilla by pasowała...
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńMy zjedliśmy ją z pieczonym schabem, ale grill to genialna myśl :)