Sałatka z kiełkami
Idealna
propozycja na przedwiośnie. Kiełki można z łatwością wyhodować samodzielnie i
cieszyć się dużą porcją witamin i minerałów. Tutaj możecie przeczytać jakie to proste :)
SKŁADNIKI:
- kilka liści
sałaty lodowej
- duża garść
szpinaku baby
- 2 pomidory
- garść
kiełków pikantnej rzodkiewki
- garść
kiełków lucerny
SOS:
- 2 łyżki
oliwy z pestek winogron
- 1- 1,5 łyżki
soku z cytryny
- 1 łyżeczka
miodu
- sól ziołowa
- świeżo
zmielony pieprz
- suszona
bazylia
WYKONANIE:
Szpinak i
sałatę opłukać, dobrze osączyć (robię to w wirówce do sałaty).
Sałatę
podrzeć na mniejsze, wygodne do jedzenia kawałki.
Pomidory
sparzyć, obrać ze skórki, pokroić na cząstki.
Do sałaty i
pomidorów dodać kiełki rzodkiewki i lucerny, delikatnie wymieszać.
Składniki
sosu dobrze wymieszać do utworzenia emulsji (w miseczce lub zakręcanym
słoiczku), polać sałatkę tuż przed podaniem.
Świetna propozycja sałatkowa, a jak do grilla by pasowała...
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńMy zjedliśmy ją z pieczonym schabem, ale grill to genialna myśl :)