sobota, 19 marca 2016

Piaskowa babka bezglutenowa

Banalnie prosta do wykonania babka piaskowa, lekka i rozpływająca się w ustach, długo zachowuje świeżość. Mąż nazwał ją „super-zapychaczem” a ja poniekąd przyznaję mu rację, bo dla mnie wszystkie babki piaskowe są zapychające J

Najbardziej smakowała nam z domową konfiturą z czarnej porzeczki.




SKŁADNIKI:
  • 5 jajek 
  • 1 szklanka cukru
  • 1 i 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 20 dag masła 
  • 1 czubata łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
  • skórka otarta z 1 wyszorowanej i sparzonej cytryny
  • tłuszcz i mąka ziemniaczana do formy




WYKONANIE:
Formę na babkę z kominem wysmarować masłem i oprószyć mąką.
Całe jajka ubić na jasną, puszystą masę, cały czas miksując dodać partiami cukier.
Miksować kilka minut.
Dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i otartą skórkę cytrynową, zmiksować tylko do połączenia.
Masło rozpuścić, zagotować i takie wrzące wlać do masy, wymieszać.
Masę przelać do przygotowanej formy i od razu wstawić do nagrzanego piekarnika.
Pierwsze 30 minut piec w temperaturze 160 stopni (140 z termo obiegiem), następnie podnieść temperaturę do 170 stopni (150 z termoobiegiem) i dopiekać jeszcze około 30 minut, do suchego patyczka.
Upieczone ciasto zostawić w foremce przez kilka minut, a następnie wyjąć ją i wystudzić na kratce kuchennej.





Przepis źródłowy tutaj.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Przy komentarzu zostaw swoje imię, w odpowiedzi łatwiej będzie mi się do Ciebie zwracać :)

Podziel się fotką dania przygotowanego według mojego przepisu na adres e-mail edyta2204@gmail.com, a z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...