sobota, 5 marca 2016

Figi zapiekane z pomarańczowym miodem



Cudownie pachnący, banalnie prosty, chrupiący deser – figi zapiekane z pomarańczowym miodem



SKŁADNIKI:
  • świeże figi – po jednej na osobę

DO KAŻDEJ FIGI:
  • 1 łyżeczka posiekanych orzechów włoskich
  • 1 łyżeczka migdałów w słupkach
  • 1 pełna łyżeczka miodu pomarańczowego


WYKONANIE:
Figi umyć, osuszyć, nadkroić na krzyż od strony ogonka, nie przecinając do końca.
Figi ułożyć pojedynczo w kokilkach do zapiekania i lekko rozchylić cząstki na boki.
Każdą figę posypać posiekanymi orzechami i migdałami.
Wierzch polać miodem.
Zapiekać w temperaturze 180 stopni (160 termoobieg) przez około 8 minut do zrumienienia migdałów.





2 komentarze:

  1. O mniam, pychota!
    Szkoda tylko, że na figi jeszcze tak długo trzeba czekać...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szybko zleci :) W międzyczasie będziemy się cieszyć całym mnóstwem innych sezonowych owoców :)

      Usuń

Przy komentarzu zostaw swoje imię, w odpowiedzi łatwiej będzie mi się do Ciebie zwracać :)

Podziel się fotką dania przygotowanego według mojego przepisu na adres e-mail edyta2204@gmail.com, a z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...