Cudownie
pachnący, banalnie prosty, chrupiący deser – figi zapiekane z pomarańczowym
miodem
SKŁADNIKI:
- świeże figi
– po jednej na osobę
DO KAŻDEJ
FIGI:
- 1 łyżeczka
posiekanych orzechów włoskich
- 1 łyżeczka
migdałów w słupkach
- 1 pełna łyżeczka
miodu pomarańczowego
WYKONANIE:
Figi umyć,
osuszyć, nadkroić na krzyż od strony ogonka, nie przecinając do końca.
Figi ułożyć
pojedynczo w kokilkach do zapiekania i lekko rozchylić cząstki na boki.
Każdą figę
posypać posiekanymi orzechami i migdałami.
Wierzch
polać miodem.
Zapiekać w
temperaturze 180 stopni (160 termoobieg) przez około 8 minut do zrumienienia
migdałów.
O mniam, pychota!
OdpowiedzUsuńSzkoda tylko, że na figi jeszcze tak długo trzeba czekać...
Szybko zleci :) W międzyczasie będziemy się cieszyć całym mnóstwem innych sezonowych owoców :)
Usuń