piątek, 4 marca 2016

Chleb kukurydziany z suszonymi pomidorami




Jedna z moich prób okiełznania mąk bezglutenowych. Na przepis trafiłam tutaj i po obejrzeniu filmiku postanowiłam także taki upiec. Jeden ze smaczniejszych bezglutenowych chlebów, jakie dotychczas popełniłam. Chlebek ma piękny żółty kolor, a suszone pomidory idealnie pasują do smaku kukurydzy.


SKŁADNIKI:
  • 20 dag mąki kukurydzianej
  • 15 dag maki ziemniaczanej
  • 2,5 dag zmielonego siemienia złocistego
  • 350 ml wrzątku
  • 5 plastrów suszonego pomidora
  • 2 łyżki oliwy z pomidorów
  • 35 g świeżych drożdży
  • 100 ml wody
  • duża szczypta cukru
  • łyżeczka różowej soli himalajskiej


WYKONANIE:


Siemię zalać 350 ml wrzątku, wymieszać, gorące zmiksować i odstawić do przestudzenia.




Drożdże wymieszać ze szczyptą cukru i 100 ml letniej wody, odstawić na kilkanaście minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia.
Pomidory pokroić w kosteczkę.
Obie mąki wymieszać z solą, dodać przestudzone siemię lniane i miksować na wolnych obrotach.




W trakcie dodać najpierw wyrośnięty zaczyn, a następnie pokrojone pomidory i oliwę.
Wyrabiać kilka minut.




Ciasto przełożyć do przygotowanej foremki i wstawić ją do zimnego piekarnika.

Ustawić temperaturę 40 stopni z termo obiegiem na około 30 minut.

Kiedy ciasto wyrośnie, podnieść temperaturę 200 stopni z termo obiegiem i piec około 60 minut.




Pozostawić w foremce kilka minut, a następnie wyjąć je i wystudzić na kratce kuchennej.








Pieczywo bez glutenu


Pieczywo bez glutenu

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Przy komentarzu zostaw swoje imię, w odpowiedzi łatwiej będzie mi się do Ciebie zwracać :)

Podziel się fotką dania przygotowanego według mojego przepisu na adres e-mail edyta2204@gmail.com, a z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...