Chleb kukurydziany z suszonymi pomidorami
Jedna z moich prób okiełznania mąk bezglutenowych. Na przepis trafiłam tutaj i po obejrzeniu filmiku postanowiłam także taki upiec. Jeden ze smaczniejszych bezglutenowych chlebów, jakie dotychczas popełniłam. Chlebek ma piękny żółty kolor, a suszone pomidory idealnie pasują do smaku kukurydzy.
SKŁADNIKI:
- 20 dag mąki kukurydzianej
- 15 dag maki ziemniaczanej
- 2,5 dag zmielonego siemienia złocistego
- 350 ml wrzątku
- 5 plastrów suszonego pomidora
- 2 łyżki oliwy z pomidorów
- 35 g świeżych drożdży
- 100 ml wody
- duża szczypta cukru
- łyżeczka różowej soli himalajskiej
WYKONANIE:
Siemię zalać 350 ml wrzątku, wymieszać, gorące zmiksować i odstawić do przestudzenia.
Drożdże wymieszać ze szczyptą cukru i 100 ml letniej wody, odstawić na kilkanaście minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia.
Pomidory pokroić w kosteczkę.
Obie mąki wymieszać z solą, dodać przestudzone siemię lniane i miksować na wolnych obrotach.
W trakcie dodać najpierw wyrośnięty zaczyn, a następnie pokrojone pomidory i oliwę.
Wyrabiać kilka minut.
Ciasto przełożyć do przygotowanej foremki i wstawić ją do zimnego piekarnika.
Ustawić temperaturę 40 stopni z termo obiegiem na około 30 minut.
Kiedy ciasto wyrośnie, podnieść temperaturę 200 stopni z termo obiegiem i piec około 60 minut.
Pozostawić w foremce kilka minut, a następnie wyjąć je i wystudzić na kratce kuchennej.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Przy komentarzu zostaw swoje imię, w odpowiedzi łatwiej będzie mi się do Ciebie zwracać :)
Podziel się fotką dania przygotowanego według mojego przepisu na adres e-mail edyta2204@gmail.com, a z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb :)