Jedna z moich prób okiełznania mąk bezglutenowych. Na przepis trafiłam tutaj i po obejrzeniu filmiku postanowiłam także taki upiec. Jeden ze smaczniejszych bezglutenowych chlebów, jakie dotychczas popełniłam. Chlebek ma piękny żółty kolor, a suszone pomidory idealnie pasują do smaku kukurydzy.
SKŁADNIKI:
20 dag mąki kukurydzianej
15 dag maki ziemniaczanej
2,5 dag zmielonego siemienia złocistego
350 ml wrzątku
5 plastrów suszonego pomidora
2 łyżki oliwy z pomidorów
35 g świeżych drożdży
100 ml wody
duża szczypta cukru
łyżeczka różowej soli himalajskiej
WYKONANIE:
Siemię zalać 350 ml wrzątku, wymieszać, gorące zmiksować i odstawić do przestudzenia.
Drożdże wymieszać ze szczyptą cukru i 100 ml letniej wody, odstawić na kilkanaście minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia. Pomidory pokroić w kosteczkę. Obie mąki wymieszać z solą, dodać przestudzone siemię lniane i miksować na wolnych obrotach.
W trakcie dodać najpierw wyrośnięty zaczyn, a następnie pokrojone pomidory i oliwę. Wyrabiać kilka minut.
Ciasto przełożyć do przygotowanej foremki i wstawić ją do zimnego piekarnika.
Ustawić temperaturę 40 stopni z termo obiegiem na około 30 minut.
Kiedy ciasto wyrośnie, podnieść temperaturę 200 stopni z termo obiegiem i piec około 60 minut.
Pozostawić w foremce kilka minut, a następnie wyjąć je i wystudzić na kratce kuchennej.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Przy komentarzu zostaw swoje imię, w odpowiedzi łatwiej będzie mi się do Ciebie zwracać :)
Podziel się fotką dania przygotowanego według mojego przepisu na adres e-mail edyta2204@gmail.com, a z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Przy komentarzu zostaw swoje imię, w odpowiedzi łatwiej będzie mi się do Ciebie zwracać :)
Podziel się fotką dania przygotowanego według mojego przepisu na adres e-mail edyta2204@gmail.com, a z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb :)