wtorek, 1 marca 2016

Zupa krem z soczewicy, cukinii i jarmużu



Jak już kilkakrotnie pisałam, uwielbiam kremy. Pozwalają zagospodarować końcówki warzyw i stworzyć niepowtarzalne smaki. Tym razem nie było improwizacji. Na oryginalny przepis trafiłam tutaj i przygotowałam swoją wersję. Smakowała genialnie, domownicy zjedli z apetytem, ale nie odgadli z czego jest ugotowana :)

SKŁADNIKI:
  • 15 dag zielonej soczewicy (ok. 4/5 szklanki)
  • 30 dag młodej cukinii
  • 10 dag jarmużu – waga bez ogonków i nerwów liściowych
  • 1 cebula cukrówka
  • duży ząbek czosnku
  • 3-3,5 szklanki bulionu warzywnego
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • sól
  • pieprz

WYKONANIE:


Soczewicę wypłukać, wsypać do rondla, zalać 1,5 szklanki wody, doprowadzić do wrzenia i gotować pod przykryciem na małym ogniu przez 30 minut. Od czasu do czasu zamieszać.




Cebulę i czosnek obrać i posiekać.
Cukinię umyć, osuszyć, pokroić w plastry.
Jarmuż opłukać, osączyć na sicie, usunąć ogonki i nerwy liściowe, grubo posiekać.
Na patelni rozgrzać olej, zeszklić cebulę, dodać do niej cukinię i smażyć 10 minut, uważając, żeby cebula się nie przypaliła.





Zawartość patelni przełożyć do soczewicy, dodać posiekany czosnek i jarmuż.





Zalać gorącym bulionem, doprowadzić do wrzenia i gotować jeszcze około 10 minut.




Lekko przestudzić, zmiksować, podgrzać ponownie.




Doprawić do smaku solą i pieprzem.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Przy komentarzu zostaw swoje imię, w odpowiedzi łatwiej będzie mi się do Ciebie zwracać :)

Podziel się fotką dania przygotowanego według mojego przepisu na adres e-mail edyta2204@gmail.com, a z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...