niedziela, 13 marca 2016

Chleb gryczano-kukurydziany z sumakiem



Moje kolejne starcie z bezglutenowym pieczywem, Chlebek ma ładny kolor i porowaty miękisz, ale jest dość kruchy i posiada specyficzny smak. Wprawdzie został skonsumowany, ale to nie moje smaki, więc powtórki raczej nie będzie. Nie znaczy to, że chleb nie jest smaczny, po prostu mnie nie smakuje. Ale przecież trudno po przeszło półwieczu przerzucić się z pszennego pieczywa na pieczywo bezglutenowe i od razu w nim zasmakować. Kto tego doświadczył, ten wie...
Przepis źródłowy pochodzi z książki „Święta bez pszenicy” Marty Szloser i Wandy Gąsiorowskiej.


SKŁADNIKI:
  • 230 g mąki gryczanej
  • 90 g mąki kukurydzianej
  • 10 g zmielonego złocistego siemienia lnianego
  • 2 łyżki oleju z pestek winogron
  • 3 łyżeczki sumaku
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 płaska łyżeczka drożdży instant
  • 1/3 płaskiej łyżeczki kurkumy
  • szczypta pieprzu
  • 450 ml letniej wody
  • czarny sezam do posypania


WYKONANIE:
W misce wymieszać obie mąki, drożdże, siemię lniane i przyprawy.
Dodać letnią wodę i olej, wymieszać gładkie ciasto.
Miskę przykryć wilgotną ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 30-60 minut do wyrośnięcia.
Keksówkę o wymiarach 26x9 cm wyłożyć papierem do pieczenia (może być troszkę krótsza).
Delikatnie wymieszane ciasto przełożyć do przygotowanej foremki, przykryć ją wilgotną ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia.
Po wyrośnięciu wierzch posypać czarnym sezamem.
Piec około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 15 stopni z termo obiegiem.






Pieczywo bez glutenu

Pieczywo bez glutenu

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Przy komentarzu zostaw swoje imię, w odpowiedzi łatwiej będzie mi się do Ciebie zwracać :)

Podziel się fotką dania przygotowanego według mojego przepisu na adres e-mail edyta2204@gmail.com, a z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...