Kruchy spód
z dodatkiem pełnoziarnistej mąki orkiszowej, obłożony dojrzałymi śliwkami. Chrupiąca
skorupka z trzcinowego cukru i cynamonu. Tarta cudownie smakuje lekko ciepła z
gałką waniliowych lodów, ale na zimno również zachwyca smakiem. My wprawdzie
lodów nie mieliśmy, a choćby i nawet, nie zdążyłabym ich wyjąć z zamrażarki.
Ciasto poszło błyskawicznie, ocalały maleńki kawałek zjadłam cichaczem na zimno
J
SKŁADNIKI:
CIASTO:
12 dag mąki
pszennej typ 650
5 dag mąki
orkiszowej pełnoziarnistej
10 dag
zimnego masła
3 łyżki
cukru pudru
1 żółtko
1 łyżeczka
kwaśnej śmietany
PONADTO:
około 30 dag
ciemnych śliwek z odchodzącą pestką
3 łyżki
płatków migdałowych
1 białko
1 łyżka
cukru trzcinowego
cynamon
cukier puder
do oprószenia
WYKONANIE:
Mąkę pszenną
przesiać, dodać orkiszową, wymieszać ze sobą, posiekać z zimnym masłem.
Dodać cukier
puder, żółtko i śmietanę, wymieszać, szybko zagnieść ciasto, zawinąć je w folię
i włożyć do lodówki na 30 minut.
Śliwki
opłukać, dobrze osuszyć, przeciąć na pół i usunąć pestki. Piekarnik
rozgrzać do 180 stopni (160 z termo obiegiem). Schłodzone
ciasto rozwałkować na papierze do pieczenia na grubość około 4 mm, razem z papierem
przenieść na blaszkę, posmarować białkiem.
Połówki
śliwek rozłożyć jedna przy drugiej tak, aby został wolny brzeg o szerokości 3-4
cm.
Śliwki
posypać płatkami migdałowymi. Brzeg
zawinąć do środka, posmarować go białkiem, posypać cukrem trzcinowym i
cynamonem.
Piec przez
około 45 minut. Przed
podaniem oprószyć cukrem pudrem.
Nigdy nie jadłam takiej tarty! Muszę spróbować :)
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Koniecznie! :)
Usuń