Tymiankowa potrawka warzywna z cukinią - wygrzebane z archiwum
Nie do wiary! Nie wiem kiedy to się stało, ale zdjęcia jedzonka zajęły mi już prawie cały dysk! Mam sporo fajnych starych przepisów z paskudnymi fotkami, więc Wam ich nie pokażę, ale wśród nich trafiają się również takie "niczegowate sobie", między innymi ta potrawka
warzywna z mieszanych warzyw. Bardzo fajny, smaczny dodatek do mięsa. Można ją
zagęścić łyżeczką mąki, ale nie jest to konieczne.
SKŁADNIKI na 2 porcje:
- 1 duża
cebula dymka ze szczypiorem
- 1/2 żółtej
papryki
- 3 duże
liście kapusty pekińskiej
- 1/2 młodej
cukinii
- 1 pomidor
- 1/3 szklanki
soku pomidorowego
- 1-2 łyżeczki
oleju
- sól
- pieprz
- tymianek
- oregano
WYKONANIE:
Warzywa
opłukać, osuszyć.
Pomidora
sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki.
Dymkę
pokroić w półplastry, pozostałe warzywa na kawałki względnie równej wielkości,
szczypior posiekać.
Na
rozgrzanym oleju zeszklić cebulę, dodać paprykę i smażyć powoli kilka minut, aż zacznie mięknąć.
Dodać
kapustę, cukinię i pomidora.
Podlać
sokiem pomidorowym, dusić aż warzywa
osiągną odpowiadającą nam miękkość.
Doprawić do
smaku solą, pieprzem oregano i tymiankiem.
Przed
podaniem posypać szczypiorem z dymki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Przy komentarzu zostaw swoje imię, w odpowiedzi łatwiej będzie mi się do Ciebie zwracać :)
Podziel się fotką dania przygotowanego według mojego przepisu na adres e-mail edyta2204@gmail.com, a z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb :)