czwartek, 6 sierpnia 2015

Panzanella, sałatka chlebowa



Przygnębiła mnie prognoza pogody na jutro... 37 stopni, niewiarygodne. Na obiad chyba zmiksuję jakiś owocowy chłodnik, albo poprzestanę na wodzie z cytryną...
A może znowu zrobię swoją wersję toskańskiej sałatki chlebowej? Panzanella bardzo mi przypadła do gustu i chętnie ją przyrządzę jeszcze nie raz :) Jeśli jeszcze nie jedliście, spróbujcie koniecznie. Można zrezygnować z dressingu i całość po prostu skropić oliwą i sokiem z cytryny, albo octem winnym.
Inspirowana przepisem.




SKŁADNIKI na 1 porcję:
  • gruba kromka dowolnego czerstwego chleba
  • ząbek czosnku
  • oliwa z oliwek
  • łyżeczka pestek słonecznika
  • duży pomidor
  • mała łagodna cebula
  • 2 plastry suszonego pomidora z zalewy
  • 4 czarne oliwki bez pestek
  • kilka listków świeżej bazylii
  • gałązka świeżej mięty


DRESSING:
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/3 łyżeczki musztardy sarepskiej
  • sól
  • pieprz
  • cukier

WYKONANIE:
Chleb natrzeć z obu stron przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku, podrzeć go na kawałki lub pokroić w kostkę, skropić oliwą i usmażyć patelni do zrumienienia, ostudzić.





Pestki słonecznika uprażyć na suchej patelni.




Pomidora pokroić w kostkę (ja swojego obrałam ze skórki), oliwki w plasterki, suszone pomidory i cebulę w paski.




Składniki dressingu roztrzepać do otrzymania emulsji – najlepiej w zakręcanym słoiczku.
Zioła opłukać, listki podrzeć palcami.
Składniki sałatki wymieszać, wyłożyć na talerz, posypać ziołami i polać dressingiem.
Podawać natychmiast.




Sałatka nie nadaje się do przechowywania, ponieważ grzanki nasiąkają wilgocią i tracą na smaku.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Przy komentarzu zostaw swoje imię, w odpowiedzi łatwiej będzie mi się do Ciebie zwracać :)

Podziel się fotką dania przygotowanego według mojego przepisu na adres e-mail edyta2204@gmail.com, a z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...