Muszle zapiekane w warzywnym sosie
Danie pyszne, ale niestety wegetariańskie, i choć mój Połówek specjalnie mięsożerny nie jest, tym razem zabrakło mu tego dodatku. Nie daliśmy rady zjeść całości jednego dnia, więc nazajutrz obsmażyłam na oleju nieco mielonego indyka, dodałam do niego resztę zapiekanki i wszystko razem podgrzałam. Może nie wyglądało, ale smakowało super.
Wagę makaronu podaję orientacyjnie, bo jego ilość jest uzależniona od tego, ile sztuk zmieści się w formie. Moja o wymiarach 16x27 cm, jak widać na zdjęciach, pomieściła 18 muszli.
Krawędzie makaronu w czasie pieczenia nieco stwardnieją, a im dłużej będziemy zapiekać, tym będą twardsze. Aby tego uniknąć, można przykryć zapiekankę folią aluminiową albo żaroodporną przykrywką. Pozwoliłoby to również uniknąć zachlapania piekarnika sosem pomidorowym, który tworzy malownicze gejzery i pryska na wszystkie strony.
SKŁADNIKI:
- ok. 20 dag
makaronu duże muszle (ilość zależy od wielkości formy do zapiekania)
- 1 duży
bakłażan
- 0,5 cukinii
z miękką skórką
- 1 cebula
- 1 duży ząbek
czosnku
- 3 łyżki
oleju
- 0,5 litra
passaty
- puszka
pomidorów krojonych
- sól
- świeżo
mielony pieprz
- zioła
prowansalskie
- suszona bazylia
- cukier
- 15 dag
mozzarelli w zalewie
- tłuszcz do
wysmarowania formy
WYKONANIE:
Warzywa
umyć, osuszyć.
Bakłażana
pokroić w plastry grubości 1 cm, z obu stron oprószyć solą, odstawić na pół
godziny. Po tym czasie opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w
kostkę.
Makaron
ugotować al dente w osolonej wodzie, zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Cebulę i
czosnek obrać, posiekać.
Cukinię
pokroić w kostkę.
W rondlu
rozgrzać olej, zeszklić cebulę i czosnek, dodać bakłażana i przesmażyć.
Dodać
cukinię i smażyć chwilkę, dodać passatę i krojone pomidory z zalewą.
Sos doprawić
solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi, bazylią i cukrem.
Gotować na
wolnym ogniu, aż się częściowo zredukuje.
Formę do
zapiekania wysmarować tłuszczem, piekarnik rozgrzać do 200 stopni (180 z termo
obiegiem).
Do każdej
muszli nałożyć po łyżeczce sosu, pozostały sos wlać do formy.
Na wierzchu
ułożyć wypełnione muszle i dość głęboko je wcisnąć w sos.
Mozzarellę
osączyć z zalewy, jeśli jest w jednym kawałku, pokroić w dużą kostkę.
Do każdej
muszli włożyć kuleczkę lub kawałek mozzarelli.
Całość
posypać bazylią.
Zapiekać
około 30 minut.
Super wygląda, muszę wypróbować. Tylko kusi mnie dodanie jakiegoś mięska :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Mięsko będzie jak najbardziej na miejscu :)
UsuńPrzepisy na makarony świetne....Na pewno je wypróbuję bo mam "makaroniarzy"w domu i wiem że będą mnie za Pani przepisy wielbić.....Zapisuję w ulubionych stronkę i będę zaglądała bo widzę że jest pysznie. dziękuje i pozdrawiam
OdpowiedzUsuńDziękuję za dobre słowo i serdecznie witam! Proszę się rozgościć :)
UsuńPozdrawiam cieplutko :)