czwartek, 27 sierpnia 2015

Drożdżowe z morelami



Wczoraj, po przeszło miesięcznej przerwie (oj, jak stęskniłam się za robieniem zakupów), udało mi się zajrzeć na osiedlowy bazarek. Naocznie przekonałam się, że nadal jeszcze można kupić ładne morele w całkiem przystępnej cenie. Jeśli się pospieszycie, zdążycie upiec taką drożdżówkę na jutrzejszy podwieczorek :)


CIASTO na dwie keksówki:
  • 50 dag mąki pszennej – u mnie typ 650 
  • 3 dag świeżych drożdży
  • około 250 ml mleka
  • 1 jajko
  • 8 dag cukru
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 8 dag masła
  • 16 g cukru wanilinowego
KRUSZONKA:
  • 12 dag mąki pszennej
  • 6 dag cukru
  • 6 dag masła
DODATKOWO:
  • 1 małe jajko
  • 1 łyżka mleka
  • 60 dag moreli

WYKONANIE:
Mąkę przesiać, masło stopić, mleko podgrzać.
Drożdże wkruszyć do dużego kubka, dodać do nich odebraną od całości łyżkę cukru i łyżkę mąki. Wymieszać z połową szklanki letniego mleka i odstawić do wyrośnięcia.
Do przesianej mąki dodać pozostały cukier, sól, cukier wanilinowy, jajko, stopione masło i wyrośnięty zaczyn.
Mieszając łyżką dodawać stopniowo pozostałe mleko.
Następnie przez około 10 minut wyrabiać ręcznie lub robotem do uzyskania gładkiego, dość luźnego ciasta.



Miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce aż podwoi objętość.



Morele umyć, osuszyć, przekroić na pół i usunąć pestki.
Dwie foremki na keks o wymiarach 27x8 cm wyłożyć papierem do pieczenia lub posmarować masłem.
Wyrośnięte ciasto przebić, krótko przegnieść, przełożyć do foremek, w ciasto powciskać połówki moreli.



Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.



Z podanych składników rozetrzeć palcami kruszonkę.
Po wyrośnięciu ciasta wierzch delikatnie posmarować jajkiem roztrzepanym z łyżką mleka i posypać kruszonką.



Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (160 z termo obiegiem) przez około 30-40 minut.


Po wystudzeniu można oprószyć cukrem pudrem.




8 komentarzy:

  1. Pyszne , tesknie za takim ciastem, ogolnie od malenkosci uwielbiam ciato drozdzowe, moze byc zupelnie proste, zawsze jest przepyszne , pozdrawiam........

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To zupełnie jak ja Wandziu, drożdżowe mogę jeść codziennie, zarówno świeże jak i lekko czerstwe :) Pozdrawiam cieplutko :)

      Usuń
  2. Jakie apetyczne, w sam raz do porannej kawy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki Madziu :) Do porannej kawy mam drożdżowego ślimaczka z masą makową i śliwkami :)

      Usuń
  3. Wspaniałe😊 dla mnie drożdżowe to najlepsze ciasto.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dla mnie też Iwonko, i na całe szczęście, dla moich domowników również :)

      Usuń
  4. Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Ciasto rzeczywiście pięknie wyrosło :)

      Usuń

Przy komentarzu zostaw swoje imię, w odpowiedzi łatwiej będzie mi się do Ciebie zwracać :)

Podziel się fotką dania przygotowanego według mojego przepisu na adres e-mail edyta2204@gmail.com, a z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...