Wiecie, że melon to właściwie warzywo? Ale pewnie ze względu na słodki smak, jest traktowane jako owoc. Widzieliście kiedykolwiek, żeby w markecie melony były wyłożone między warzywami? Ja bynajmniej nie, zawsze znajduję je na regale z owocami. Ale dość tej filozofii. U Grzegorza z MiamMniam znalazłam przepis na chłodnik z tego owocu/warzywa, i mając w domu dwie solidne sztuki, postanowiłam go wykonać. Mocno schłodzony jest bardzo orzeźwiający i spełni się zarówno jako zupa, jak i deser. Trzeba go tylko zmiksować z miodem, szczyptą imbiru i cynamonu, i zajadać póki się nie zagrzeje.
SKŁADNIKI na 2-3 porcje:
1/2 (ok. 75 dag) dużego
melona miodowego
miód do
smaku – u mnie 2 łyżki
szczypta
mielonego imbiru
cynamon
2 garście
borówki amerykańskiej
WYKONANIE:
Borówki
opłukać, osuszyć. Schłodzonego
melona umyć, przekroić wzdłuż na pół, łyżką usunąć gniazdo nasienne.
Z jednej
ćwiartki wykroić specjalną łyżeczką małe kuleczki (lub pokroić w kostkę), drugą
ćwiartkę i pozostały miąższ pokroić w kostkę.
Dodać do
niego miód, imbir i cynamon, zmiksować na gładką piankę.
Mus rozlać
do miseczek, przybrać kulkami melona i borówką, oprószyć cynamonem. Podawać od
razu, zanim się ogrzeje.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Przy komentarzu zostaw swoje imię, w odpowiedzi łatwiej będzie mi się do Ciebie zwracać :)
Podziel się fotką dania przygotowanego według mojego przepisu na adres e-mail edyta2204@gmail.com, a z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Przy komentarzu zostaw swoje imię, w odpowiedzi łatwiej będzie mi się do Ciebie zwracać :)
Podziel się fotką dania przygotowanego według mojego przepisu na adres e-mail edyta2204@gmail.com, a z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb :)