Krem z cukinii z suszonymi pomidorami
Jak już niejednokrotnie wspominałam, bez pamięci zakochałam się w kremach. Są smaczne, znacznie bardziej (nie wiem czemu) sycące niż zupy tradycyjne i dają dużą dowolność doboru składników. Wystarczy dodać jeden inny składnik i otrzymujemy całkiem nowy smak. Tak też było w tym przypadku. Warzywa obsmażyłam na oleju, którym zalane były pomidory, dodałam zaledwie trzy suszone plastry pomidora, a zupa smakowała w sposób szczególny. Przed podaniem warto posypać ją jeszcze pokrojonym w paseczki plasterkiem, a jego kwaskowatość świetnie przełamie ziołowy smak zupy. Do swojej porcji dodałam jeszcze łyżkę kwaśnej śmietany :)
SKŁADNIKI na całkiem sporą porcję:
- 1 średnia
cukinia
- 2 ziemniaki
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- kawałek
selera
- mała cebula
- 1-3 ząbki
czosnku (wg gustu)
- 3 plastry
suszonego pomidora
- 2 łyżki
oliwy z pomidorów
- 1 łyżeczka
masła
- sól
- biały pieprz
- sproszkowana
papryka
- suszona
bazylia
- suszone
oregano
- czosnek
granulowany
WYKONANIE:
Marchew,
pietruszkę i selera obrać, umyć, pokroić w dużą kostkę.
Cebulę i
czosnek obrać, posiekać.
Ziemniaki
obrać, umyć, pokroić w kostkę.
Cukinię
umyć, przekroić wzdłuż i usunąć pestki, miąższ pokroić w kostkę.
W rondlu
rozgrzać oliwę z pomidorów i masło, zeszklić cebulę, dodać czosnek, marchew,
pietruszkę i selera.
Smażyć
mieszając 2-3 minuty.
Dodać
ziemniaki, cukinię i suszone pomidory.
Zalać taką
ilością wody, aby warzywa były lekko przykryte.
Gotować pod
przykryciem na małym ogniu do miękkości.
Lekko
przestudzić, zmiksować.
Ponownie
podgrzać.
Doprawić do
smaku solą, białym pieprzem, sproszkowaną papryką, bazylią i oregano,
ewentualnie granulowanym czosnkiem.
Podawać z grzankami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Przy komentarzu zostaw swoje imię, w odpowiedzi łatwiej będzie mi się do Ciebie zwracać :)
Podziel się fotką dania przygotowanego według mojego przepisu na adres e-mail edyta2204@gmail.com, a z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb :)