niedziela, 2 sierpnia 2015

Ciasteczka bananowo owsiane z migdałami



Kolejna odsłona „biedronkowych” ciasteczek bez cukru, mąki, tłuszczu i jajek (poprzednia wersja TUTAJ). Tym razem dodałam do nich migdały, żurawinę i rodzynki.
Im dojrzalszych bananów użyjemy, tym ciasteczką będą słodsze. Dają się przechowywać kilka dni w zamkniętym pojemniczku, i choć łapią wilgoć, niewiele tracą na smaku. U mnie doskonale sprawdziły się jako przekąska podczas podróży. Można je przegryzać nawet prowadząc auto. Zaspokajają potrzebę zjedzenia czegoś słodkiego i są sycące.




12 SZTUK:
  • 2 dojrzałe banany średniej wielkości
  • szczypta soli
  • 1 szklanka płatków owsianych błyskawicznych
  • 5 dag migdałów (ze skórką)
  • 3 dag suszonej żurawiny
  • 5 dag drobnych rodzynek
  • 1/2 łyżeczki cynamonu


WYKONANIE:


Migdały posiekać razem ze skórką.
Piekarnik rozgrzać do 160 stopni z termo obiegiem.
Banany umyć, obrać ze skórki, miąższ rozgnieść widelcem i wymieszać ze szczyptą soli.
Dodać płatki owsiane, wymieszać.




Dodać posiekane migdały, żurawinę, rodzynki i cynamon, ponownie wymieszać.





Łyżką nałożyć porcje masy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, uformować okrągłe ciasteczka.




Piec 20 minut do zrumienienia, następnie odwrócić ciasteczka łopatką spodem do góry i dopiekać jeszcze kilka minut.








Ciasteczka mogą stanowić zdrowy dodatek do drugiego śniadania naszych dzieciaczków. 




4 komentarze:

Przy komentarzu zostaw swoje imię, w odpowiedzi łatwiej będzie mi się do Ciebie zwracać :)

Podziel się fotką dania przygotowanego według mojego przepisu na adres e-mail edyta2204@gmail.com, a z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...