niedziela, 26 lipca 2015

Placek drożdżowy z jagodami



Od jakiegoś czasu ciasta drożdżowe stały się u mnie numerem jeden. Najczęściej piekę zwykły placek tylko z wierzchu posmarowany jajkiem lub dodatkowo posypany kruszonką. Tym razem postawiłam na dodatek jagód. Wyszło rewelacyjne, delikatne i puszyste, wyrosło aż za mocno. To ostatnie ciasto jakie zdążyłam "popełnić" przed urazem i założeniem gipsu, ale nie martwcie się, w obróbce mam jeszcze dwa przepisy na drożdżowe placki, a że ręce na szczęście mam zdrowe i mogę pisać, na pewno się nimi z Wami podzielę :)




CIASTO:
  • 60 dag mąki pszennej u mnie typ 650
  • 4 dag świeżych drożdży
  • 1/2 szklanki cukru
  • 16 g cukru wanilinowego
  • 2 jajka rozmiar L
  • 12 dag masła
  • 1/2 łyżeczki soli
  • ok. 1 szklanki letniego mleka


KRUSZONKA:
  • 6 dag maki pszennej
  • 6 dag cukru
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • 6 dag zimnego masła


DODATKOWO:
  • jajko do posmarowania wierzchu
  • 2 szklanki jagód




WYKONANIE:


Mąkę przesiać, masło stopić, mleko podgrzać, jajka lekko ubić.
Drożdże wkruszyć do dużego kubka, dodać po łyżce cukru i mąki, rozetrzeć z połową letniego mleka. Zaczyn odstawić do wyrośnięcia.




Jagody przebrać, opłukać i dokładnie osączyć.
Do przesianej mąki dodać pozostały cukier, sól i cukier wanilinowy, roztrzepane jajka, stopione masło i wyrośnięty zaczyn.
Mieszając łyżką dodawać stopniowo pozostałe mleko.




Następnie przy pomocy robota lub ręcznie wyrobić gładkie ciasto.
Miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce aż podwoi objętość.




Z podanych składników rozetrzeć palcami kruszonkę.




Blaszkę o wymiarach 34x23 cm wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować masłem.
Wyrośnięte ciasto przebić, lekko zagnieść i przełożyć do blaszki, rozciągnąć je równą warstwą na dnie, wierzch posmarować roztrzepanym jajkiem, obsypać jagodami i kruszonką.




Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni (160 z termo obiegiem).
Piec 35-40 minut do suchego patyczka.


SMACZNEGO! :)


8 komentarzy:

  1. Wspaniale Ci urosło :) na pewno pyszne, aż się oblizuję na jego widok :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję Asiu :) Było pyszne, więc znikło w zastraszającym tempie, ledwo ocaliłam kawałek do zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam ciasta drożdżowe z jagodami :) To chyba jedne z najlepszych owoców do ciast. Twoje wygląda przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Chyba jeszcze nikt mi nie powiedział, ze nie lubi takiego ciasta, chociaż na pewno są i takie osoby :) Szkoda, że sezon na jagody jest tak krótki, bo mrożone już nie mają tego smaku

      Usuń
  4. Porywam kaałek, nie dwa kawałki, ale bym zjadłą :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Madziu, następnym razem, bo to już zjedzone :)

      Usuń
  5. Ależ cudownie puchate! Z jagodami musiało być pyszne :)
    Szybkiego powrotu do zdrowia życzę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Takie właśnie było :)
      Ślicznie dziękuję za życzenia :)

      Usuń

Przy komentarzu zostaw swoje imię, w odpowiedzi łatwiej będzie mi się do Ciebie zwracać :)

Podziel się fotką dania przygotowanego według mojego przepisu na adres e-mail edyta2204@gmail.com, a z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...