Placek drożdżowy z jagodami
Od jakiegoś czasu ciasta drożdżowe stały się u mnie numerem jeden. Najczęściej piekę zwykły placek tylko z wierzchu posmarowany jajkiem lub dodatkowo posypany kruszonką. Tym razem postawiłam na dodatek jagód. Wyszło rewelacyjne, delikatne i puszyste, wyrosło aż za mocno. To ostatnie ciasto jakie zdążyłam "popełnić" przed urazem i założeniem gipsu, ale nie martwcie się, w obróbce mam jeszcze dwa przepisy na drożdżowe placki, a że ręce na szczęście mam zdrowe i mogę pisać, na pewno się nimi z Wami podzielę :)
CIASTO:
- 60 dag mąki
pszennej u mnie typ 650
- 4 dag
świeżych drożdży
- 1/2 szklanki
cukru
- 16 g cukru
wanilinowego
- 2 jajka
rozmiar L
- 12 dag masła
- 1/2 łyżeczki
soli
- ok. 1
szklanki letniego mleka
KRUSZONKA:
- 6 dag maki
pszennej
- 6 dag cukru
- 1 łyżeczka
cukru wanilinowego
- 6 dag
zimnego masła
DODATKOWO:
- jajko do
posmarowania wierzchu
- 2 szklanki
jagód
WYKONANIE:
Mąkę
przesiać, masło stopić, mleko podgrzać, jajka lekko ubić.
Drożdże
wkruszyć do dużego kubka, dodać po łyżce cukru i mąki, rozetrzeć z połową letniego
mleka. Zaczyn odstawić do wyrośnięcia.
Jagody
przebrać, opłukać i dokładnie osączyć.
Do
przesianej mąki dodać pozostały cukier, sól i cukier wanilinowy, roztrzepane
jajka, stopione masło i wyrośnięty zaczyn.
Mieszając
łyżką dodawać stopniowo pozostałe mleko.
Następnie
przy pomocy robota lub ręcznie wyrobić gładkie ciasto.
Miskę
przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce aż podwoi objętość.
Z podanych
składników rozetrzeć palcami kruszonkę.
Blaszkę o
wymiarach 34x23 cm wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować masłem.
Wyrośnięte
ciasto przebić, lekko zagnieść i przełożyć do blaszki, rozciągnąć je równą
warstwą na dnie, wierzch posmarować roztrzepanym jajkiem, obsypać jagodami i
kruszonką.
Przykryć
ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Piekarnik
rozgrzać do 180 stopni (160 z termo obiegiem).
Piec 35-40
minut do suchego patyczka.
SMACZNEGO! :)
Wspaniale Ci urosło :) na pewno pyszne, aż się oblizuję na jego widok :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Asiu :) Było pyszne, więc znikło w zastraszającym tempie, ledwo ocaliłam kawałek do zdjęcia :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam ciasta drożdżowe z jagodami :) To chyba jedne z najlepszych owoców do ciast. Twoje wygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Chyba jeszcze nikt mi nie powiedział, ze nie lubi takiego ciasta, chociaż na pewno są i takie osoby :) Szkoda, że sezon na jagody jest tak krótki, bo mrożone już nie mają tego smaku
UsuńPorywam kaałek, nie dwa kawałki, ale bym zjadłą :)
OdpowiedzUsuńMadziu, następnym razem, bo to już zjedzone :)
UsuńAleż cudownie puchate! Z jagodami musiało być pyszne :)
OdpowiedzUsuńSzybkiego powrotu do zdrowia życzę :)
Takie właśnie było :)
UsuńŚlicznie dziękuję za życzenia :)