czwartek, 9 lipca 2015

Cukinia z bobem i mozzarellą



Uwielbiam zielony kolor, dlatego od pierwszego wejrzenia zakochałam się w daniu, na które trafiłam TUTAJ. Robiłam je z pamięci, więc zapomniałam o występującym w przepisie źródłowym rozmarynie, ale i bez niego smakowało rewelacyjnie. Całość ma zaledwie około 230 kcal, jest lekkie i jednocześnie dość syte, więc nawet osoby na diecie mogą zajadać bez wyrzutów sumienia. Gorąco polecam :)




1 PORCJA (ok. 230 kcal):
  • 10 dag bobu
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • 10 dag zielonej cukinii z miękką skórką
  • sól morska z pieprzem
  • świeża lub suszona bazylia
  • 4 dag mozzarelli


WYKONANIE:


Bób opłukać, ugotować al’dente, lekko przestudzić, obrać ze skórki.
Cukinię opłukać, osuszyć, pokroić w grubsze ćwierć plastry.
Czosnek obrać, pokroić w plasterki.
Mozzarellę pokroić w kostkę.
Na patelni rozgrzać łyżeczkę oliwy, wrzucić najpierw czosnek, a po chwili smażenia cukinię.





Kiedy cukinia zmięknie, dołożyć obrany bób, doprawić do smaku solą i pieprzem, chwilę razem podgrzewać.




Po lekkim przestudzeniu dodać bazylię i mozzarellę, delikatnie wymieszać.










4 komentarze:

  1. Apetycznie Ci wyszło, bób widzę miałaś idealny, taki gładziutki :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Taki najbardziej lubię, mączysty traci dla mnie swój urok. Jeszcze raz dziękuję za inspirację, danie jest boskie i na pewno jeszcze niejednokrotnie je przygotuję :))

      Usuń
  2. takie dania są najlepsze latem:) szkoda tylko, ze nie przepadam za bobem:P

    OdpowiedzUsuń

Przy komentarzu zostaw swoje imię, w odpowiedzi łatwiej będzie mi się do Ciebie zwracać :)

Podziel się fotką dania przygotowanego według mojego przepisu na adres e-mail edyta2204@gmail.com, a z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...