Bitki schabowe w mini marchewce
Wiem, że to
głupie używać mrożonek o tej porze roku, kiedy stragany uginają się pod świeżymi
warzywami, ale cóż zrobić, zamrażarkę trzeba opróżnić ze starych zapasów i przygotować
miejsce na tegoroczne. Tak więc w wyniku „sprzątania” wymyśliłam sobie
takie danie obiadowe – dobrze smakuje i świetnie wygląda, a ponadto nie jest zbyt
pracochłonne. Doskonale pasuje do niego ryż i sałata z sosem winegret.
SKŁADNIKI:
- 80 dag
schabu środkowego bez kości i warkocza
- 1 łagodna
cebula
- sól
- pieprz
- olej do
smażenia
- 45 dag
mrożonej mini marchewki
- 1 łyżeczka
masła
- 1 łyżeczka
suszonego tymianku
- 1/2 puszki
groszku
- 1 łyżka mąki
pszennej
WYKONANIE:
Mięso
opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem, ściąć z wierzchu białą błonę i pokroić
na plastry grubości ok. 1 cm.
Każdy
plaster rozbić tłuczkiem, oprószyć solą i pieprzem.
W rondlu rozgrzać
2 łyżki oleju, partiami obsmażyć mięso z obu stron na rumiano.
W drugim
rondlu zagotować szklankę wody, wrzucić zamrożone marchewki, dodać łyżeczkę
masła, tymianek i sól do smaku.
Gotować
tylko tyle, aby marchewka rozmroziła się i zagrzała.
Marchewkę
razem z wodą przełożyć do rondla z mięsem, dusić na wolnym ogniu pod
przykryciem około 10 minut.
Cebulę
obrać, pokroić w kostkę, zeszklić na niewielkiej ilości oleju, dodać do mięsa.
Mąkę
rozprowadzić niewielką ilością zimnej wody, zagęścić sos.
Groszek
osączyć z zalewy, dodać do rondla.
Wszystko razem gotować jeszcze 2-3 minuty, w razie potrzeby doprawić do smaku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Przy komentarzu zostaw swoje imię, w odpowiedzi łatwiej będzie mi się do Ciebie zwracać :)
Podziel się fotką dania przygotowanego według mojego przepisu na adres e-mail edyta2204@gmail.com, a z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb :)