piątek, 24 lipca 2015

Bitki schabowe w mini marchewce



Wiem, że to głupie używać mrożonek o tej porze roku, kiedy stragany uginają się pod świeżymi warzywami, ale cóż zrobić, zamrażarkę trzeba opróżnić ze starych zapasów i przygotować miejsce na tegoroczne. Tak więc w wyniku „sprzątania” wymyśliłam sobie takie danie obiadowe – dobrze smakuje i świetnie wygląda, a ponadto nie jest zbyt pracochłonne. Doskonale pasuje do niego ryż i sałata z sosem winegret.




SKŁADNIKI:

  • 80 dag schabu środkowego bez kości i warkocza
  • 1 łagodna cebula
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia
  • 45 dag mrożonej mini marchewki
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1/2 puszki groszku
  • 1 łyżka mąki pszennej




WYKONANIE:


Mięso opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem, ściąć z wierzchu białą błonę i pokroić na plastry grubości ok. 1 cm.
Każdy plaster rozbić tłuczkiem, oprószyć solą i pieprzem.




W rondlu rozgrzać 2 łyżki oleju, partiami obsmażyć mięso z obu stron na rumiano.






W drugim rondlu zagotować szklankę wody, wrzucić zamrożone marchewki, dodać łyżeczkę masła, tymianek i sól do smaku.
Gotować tylko tyle, aby marchewka rozmroziła się i zagrzała.




Marchewkę razem z wodą przełożyć do rondla z mięsem, dusić na wolnym ogniu pod przykryciem około 10 minut.




Cebulę obrać, pokroić w kostkę, zeszklić na niewielkiej ilości oleju, dodać do mięsa.




Mąkę rozprowadzić niewielką ilością zimnej wody, zagęścić sos.
Groszek osączyć z zalewy, dodać do rondla.




Wszystko razem gotować jeszcze 2-3 minuty, w razie potrzeby doprawić do smaku.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Przy komentarzu zostaw swoje imię, w odpowiedzi łatwiej będzie mi się do Ciebie zwracać :)

Podziel się fotką dania przygotowanego według mojego przepisu na adres e-mail edyta2204@gmail.com, a z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...