czwartek, 2 lipca 2015

Torcik jabłkowo miętowy z truskawkami



Torcik lekki, delikatny, na bazie jogurtu typu greckiego, z lekką nutką jabłek i mięty. Zielona galaretka i czerwone truskawki tworzą wprawdzie nieco papuzie połączenie, ale świetnie współgrają smakowo. Niezbyt pracochłonny, choć i tak skonsumowanie go trwało o wiele krócej niż jego przygotowanie. Polecam z czystym sumieniem, szczególnie podczas panujących upałów :)



SKŁADNIKI NA FOREMKĘ 11x26 CM:
  • 7 podłużnych biszkoptów
  • 2 galaretki o smaku jabłkowo miętowym
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 400 g jogurtu greckiego
  • 1 czubata łyżka cukru pudru
  • kilkanaście truskawek (w zależności od ich wielkości)



WYKONANIE:


Truskawki opłukać, dobrze osączyć, usunąć szypułki.
Jedną galaretkę i łyżeczkę żelatyny rozpuścić w 1/2 szklanki wrzącej wody.
Dno foremki wyłożyć biszkoptami (moja silikonowa ze szklanym dnem nie wymagała uprzedniego wyłożenia folią spożywczą).




Jogurt bałkański zmiksować z łyżką cukru pudru i przestudzoną galaretką.




Niewielką ilością masy pozalewać szczeliny pomiędzy biszkoptami i ich wierzch.




Na biszkoptach rozłożyć truskawki i zalać je pozostałą masą jogurtowo-galaretkową.




Foremkę wstawić do lodówki.
Drugą galaretkę rozpuścić w 1,5 szklanki wrzącej wody, przestudzić.
Tężejącą wylać na wierzch torcika i ponownie wstawić do lodówki.












2 komentarze:

Przy komentarzu zostaw swoje imię, w odpowiedzi łatwiej będzie mi się do Ciebie zwracać :)

Podziel się fotką dania przygotowanego według mojego przepisu na adres e-mail edyta2204@gmail.com, a z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...