Kakaowo czekoladowa brzoskwinka - ciasto z brzoskwiniami
Na początku były brzoskwinie. Wprawdzie przeznaczone do bezpośredniego spożycia, ale że kupiłam również truskawki i czereśnie, pozostały nietknięte w misie z owocami. Były dojrzałe i mięciutkie, i nie wróżyłam im długiego żywota, więc postanowiłam zagospodarować w cieście. Zamiast kruchego spodu, a ten okazał się wyjątkowo kruchy, można użyć biszkoptu, myślę, że z dwóch jajek wystarczy. Ciasto będzie lżejsze i niewykluczone, że jeszcze smaczniejsze. Miłośnikom słodszych ciast proponuję zwiększyć nieco ilość cukru.
KRUCHY SPÓD:
10 dag masła
4 łyżki
cukru
1 duże jajko
1 czubata
szklanka mąki pszennej
1 łyżeczka
proszku do pieczenia
2 łyżki
ciemnego kakao
WARSTWA
BUDYNIOWA:
Budyń
czekoladowy bez cukru (taki na 3/4 litra mleka)
0,5 litra
mleka
2-3 łyżki
cukru
WARSTWA BRZOSKWINIOWA:
60 dag
brzoskwiń
2 galaretki
cytrynowe
1 łyżeczka
żelatyny
WYKONANIE:
SPÓD:
Formę o
wymiarach 20x24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Mąkę
przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao.
Miękkie
masło zmiksować z cukrem i jajkiem, dodać przesianą z dodatkami mąkę i
wymieszać.
Ciastem
wykleić dno blaszki.
Piec 20 minut
w temperaturze 180 stopni (160 z termo obiegiem)
WARSTWA
BUDYNIOWA:
Budyń
ugotować w 0,5 litra mleka zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu, dosładzając
według upodobania.
Gorący
rozsmarować na upieczonym spodzie.
WARSTWA
BRZOSKWINIOWA:
Brzoskwinie
sparzyć wrzącą wodą, obrać ze skórki, usunąć pestki, miąższ pokroić w kostkę i
umieścić w pojemniku z miarką.
Dolać wody
do objętości 1 litra.
Całość
przelać do rondla, doprowadzić do wrzenia, pogotować 2-3 minuty.
Odebrać około szklanki masy, zmiksować ją i
ponownie dołożyć do rondla. Dodać galaretki
i żelatynę, dokładnie wymieszać. Tężejącą
masę wyłożyć na przestudzony budyń, wyrównać powierzchnię.
Mniam, musiało smakować wybornie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję, takie było :)
UsuńZjadłabym kawałek, u mnie posucha :)
OdpowiedzUsuńU mnie też Madziu, chyba dopiero w sobotę uruchomię piekarnik :)
Usuń