Kajzerkowy pudding z serem i salami – kuchenny recykling
Czy Waszych
domowników też ogarnia takie lenistwo, że zamiast zrobić sobie kanapkę, wolą
sięgnąć po jogurt albo owoce? Moich ogarnia na tyle często, że zazwyczaj nie
trafiam z ilością kupowanego pieczywa. A że na drugi dzień już jest dla nich
niejadalne, muszę dobrze główkować co zrobić, by go nie wyrzucić (czytaj: oddać
dla kur). Na wytrawny pudding „chlebowy” zdecydowałam się pierwszy raz, a po
przygotowaniu i zjedzeniu go stwierdziłam, że to najlepsza metoda na
zagospodarowanie nie tylko czerstwego pieczywa, ale i wszelkich lodówkowych
końcówek. W zasadzie powinny być zachowane tylko proporcje pieczywa, mleka i
jajek, ilość pozostałych dodatków zależy jedynie od naszej fantazji.
Na podstawie
tabel kalorycznych wyliczyłam, że porcja dania ma około 404 kcal. Idealnym
dodatkiem do niego będzie sałatka z papryki, kolorowych pomidorków i cukrowej
cebuli, skropiona oliwą z oliwek i przyprawiona solą ziołową.
Jeśli
wolicie pudding na słodko, zapraszam do bułkowej zapiekanki z jabłkami.
SKŁADNIKI NA
3 PORCJE:
- 3 kajzerki
(15 dag) – czerstwe, ale jeszcze nie całkowicie ususzone
- 300 ml
chudego mleka - u mnie bezlaktozowe
- 2 duże jajka
- 1 łyżeczka
papryki suszonej w płatkach
- sól morska
- świeżo
mielony pieprz
- 3 dag salami
paprykowego w plasterkach
- 8 dag sera
gouda
- 1 łyżka
posiekanej natki pietruszki
- 7 dag żółtych
pomidorków daktylowych
- 1 łyżeczka
masła do posmarowania formy
WYKONANIE:
Foremkę do
zapiekania o wymiarach 13x22 cm wysmarować cienką warstwa masła.
Piekarnik
rozgrzać do 160 stopni z termo obiegiem (180 stopni bez termo obiegu).
Opłukaną
natkę posiekać, salami pokroić w kawałki, ser zetrzeć na dużych oczkach tarki
lub drobno posiekać, 1/3 odłożyć do posypania wierzchu.
Jajka
roztrzepać z solą, pieprzem i płatkami papryki.
Bułki
pokroić w około jedno centymetrową kostkę, wymieszać z mlekiem.
Dodać najpierw
roztrzepane jajka i wymieszać, następnie pozostałe składniki (oprócz
pomidorków) i ponownie delikatnie wymieszać.
Masę wyłożyć
do wysmarowanej masłem foremki, nie ugniatać.
Pomidorki
opłukać, każdy przekroić na 3 plasterki, rozłożyć na powierzchni masy lekko je
wciskając.
Wstawić do
nagrzanego piekarnika i piec około 30 minut.
5 minut
przed końcem pieczenia posypać odłożonym serem i podnieść temperaturę o 20
stopni.
Pudding
powinien być w środku puszysty i ścięty, a z wierzchu zrumieniony.
Od razu podawać.
Fajny pomysł, w sumie na chlebie też by wyszło pewnie ;-) kiedyś robiłam szarlotkę na razowym i wyszła niespodziewanie dobra :)
OdpowiedzUsuńDzięki :) Do szarlotki na pieczywie też się przymierzam. Chyba będzie szybciej niż planowałam, bo mąż kupił za dużo bułek ;)
Usuń