sobota, 18 lipca 2015

Kajzerkowy pudding z serem i salami – kuchenny recykling



Czy Waszych domowników też ogarnia takie lenistwo, że zamiast zrobić sobie kanapkę, wolą sięgnąć po jogurt albo owoce? Moich ogarnia na tyle często, że zazwyczaj nie trafiam z ilością kupowanego pieczywa. A że na drugi dzień już jest dla nich niejadalne, muszę dobrze główkować co zrobić, by go nie wyrzucić (czytaj: oddać dla kur). Na wytrawny pudding „chlebowy” zdecydowałam się pierwszy raz, a po przygotowaniu i zjedzeniu go stwierdziłam, że to najlepsza metoda na zagospodarowanie nie tylko czerstwego pieczywa, ale i wszelkich lodówkowych końcówek. W zasadzie powinny być zachowane tylko proporcje pieczywa, mleka i jajek, ilość pozostałych dodatków zależy jedynie od naszej fantazji.

Na podstawie tabel kalorycznych wyliczyłam, że porcja dania ma około 404 kcal. Idealnym dodatkiem do niego będzie sałatka z papryki, kolorowych pomidorków i cukrowej cebuli, skropiona oliwą z oliwek i przyprawiona solą ziołową.
Jeśli wolicie pudding na słodko, zapraszam do bułkowej zapiekanki z jabłkami.







SKŁADNIKI NA 3 PORCJE:
  • 3 kajzerki (15 dag) – czerstwe, ale jeszcze nie całkowicie ususzone
  • 300 ml chudego mleka - u mnie bezlaktozowe
  • 2 duże jajka
  • 1 łyżeczka papryki suszonej w płatkach
  • sól morska
  • świeżo mielony pieprz
  • 3 dag salami paprykowego w plasterkach
  • 8 dag sera gouda
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 7 dag żółtych pomidorków daktylowych
  • 1 łyżeczka masła do posmarowania formy




WYKONANIE:


Foremkę do zapiekania o wymiarach 13x22 cm wysmarować cienką warstwa masła.
Piekarnik rozgrzać do 160 stopni z termo obiegiem (180 stopni bez termo obiegu).
Opłukaną natkę posiekać, salami pokroić w kawałki, ser zetrzeć na dużych oczkach tarki lub drobno posiekać, 1/3 odłożyć do posypania wierzchu.
Jajka roztrzepać z solą, pieprzem i płatkami papryki.




Bułki pokroić w około jedno centymetrową kostkę, wymieszać z mlekiem.




Dodać najpierw roztrzepane jajka i wymieszać, następnie pozostałe składniki (oprócz pomidorków) i ponownie delikatnie wymieszać.





Masę wyłożyć do wysmarowanej masłem foremki, nie ugniatać.
Pomidorki opłukać, każdy przekroić na 3 plasterki, rozłożyć na powierzchni masy lekko je wciskając.




Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 30 minut.
5 minut przed końcem pieczenia posypać odłożonym serem i podnieść temperaturę o 20 stopni.
Pudding powinien być w środku puszysty i ścięty, a z wierzchu zrumieniony.
Od razu podawać. 







2 komentarze:

  1. Fajny pomysł, w sumie na chlebie też by wyszło pewnie ;-) kiedyś robiłam szarlotkę na razowym i wyszła niespodziewanie dobra :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki :) Do szarlotki na pieczywie też się przymierzam. Chyba będzie szybciej niż planowałam, bo mąż kupił za dużo bułek ;)

      Usuń

Przy komentarzu zostaw swoje imię, w odpowiedzi łatwiej będzie mi się do Ciebie zwracać :)

Podziel się fotką dania przygotowanego według mojego przepisu na adres e-mail edyta2204@gmail.com, a z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...