Młoda kapusta z porzeczkami
Młoda
kapusta zakwaszona tym nietypowym składnikiem nabiera szczególnego smaku i
lekko różowego koloru. Polecam zwolennikom kulinarnych eksperymentów J
Kapusta smakuje świetnie zarówno z mięsem i ziemniakami, jak i z samym pieczywem.
SKŁADNIKI:
- duża główka
młodej kapusty
- 15 dag
chudego wędzonego podgardla lub boczku
- pęczek dymki
ze szczypiorem
- sól
- liść laurowy
- kilka ziaren
ziela angielskiego
- pęczek
koperku
- pęczek natki
pietruszki
- pieprz
- cukier
- kilka garści
czerwonej porzeczki – do smaku (dałam mrożone)
WYKONANIE:
Kapustę
oczyścić z zewnętrznych liści, opłukać, pokroić w dość szerokie paski.
Dymkę, koper
i natkę opłukać, posiekać, oddzielając cebulkę i grubsze części szczypioru.
Podgardle
pokroić w małą kosteczkę, usmażyć na wolnym ogniu do wytopienia się tłuszczu. Jeśli jest go zbyt mało, można podlać niewielką ilością oleju.
Dodać
posiekaną cebulkę, zeszklić.
Dodać pokrojoną
kapustę, lekko posolić, podlać wodą i poddusić aż kapusta zmniejszy objętość.
Dodać ziele
angielskie, liść laurowy i pozostały szczypior.
W razie
potrzeby jeszcze podlać wodą.
Udusić do
miękkości, dodać natkę, koperek i porzeczki.
Gotować
jeszcze chwilkę, aby porzeczki oddały kapuście smak i kolor.
Doprawić do
smaku solą, pieprzem i cukrem.
Kapustę
można zagęścić zasmażką.
Porzeczki dodałam do jednej sporej porcji kapusty, pozostałą, obawiając się reakcji męża na taką nowość, zakwasiłam tradycyjnie kwaskiem cytrynowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Przy komentarzu zostaw swoje imię, w odpowiedzi łatwiej będzie mi się do Ciebie zwracać :)
Podziel się fotką dania przygotowanego według mojego przepisu na adres e-mail edyta2204@gmail.com, a z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb :)