środa, 24 czerwca 2015

Młoda kapusta z porzeczkami



Młoda kapusta zakwaszona tym nietypowym składnikiem nabiera szczególnego smaku i lekko różowego koloru. Polecam zwolennikom kulinarnych eksperymentów J

Kapusta smakuje świetnie zarówno z mięsem i ziemniakami, jak i z samym pieczywem.


SKŁADNIKI:
  • duża główka młodej kapusty
  • 15 dag chudego wędzonego podgardla lub boczku
  • pęczek dymki ze szczypiorem
  • sól
  • liść laurowy
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • pęczek koperku
  • pęczek natki pietruszki
  • pieprz
  • cukier
  • kilka garści czerwonej porzeczki – do smaku (dałam mrożone)




WYKONANIE:


Kapustę oczyścić z zewnętrznych liści, opłukać, pokroić w dość szerokie paski.
Dymkę, koper i natkę opłukać, posiekać, oddzielając cebulkę i grubsze części szczypioru.
Podgardle pokroić w małą kosteczkę, usmażyć na wolnym ogniu do wytopienia się tłuszczu. Jeśli jest go zbyt mało, można podlać niewielką ilością oleju.




Dodać posiekaną cebulkę, zeszklić.




Dodać pokrojoną kapustę, lekko posolić, podlać wodą i poddusić aż kapusta zmniejszy objętość.




Dodać ziele angielskie, liść laurowy i pozostały szczypior.





W razie potrzeby jeszcze podlać wodą.
Udusić do miękkości, dodać natkę, koperek i porzeczki.





Gotować jeszcze chwilkę, aby porzeczki oddały kapuście smak i kolor.
Doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem.
Kapustę można zagęścić zasmażką.


Porzeczki dodałam do jednej sporej porcji kapusty, pozostałą, obawiając się reakcji męża na taką nowość, zakwasiłam tradycyjnie kwaskiem cytrynowym.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Przy komentarzu zostaw swoje imię, w odpowiedzi łatwiej będzie mi się do Ciebie zwracać :)

Podziel się fotką dania przygotowanego według mojego przepisu na adres e-mail edyta2204@gmail.com, a z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...