Paluchy pszenno orkiszowe
Puszyste,
długo świeże bułeczki drożdżowe z dodatkiem razowej mąki orkiszowej. Myślę, że świetnie pasowałyby do grillowanych mięs.
SKŁADNIKI NA 9-10
SZTUK:
- 250 g mąki
pszennej typ 650 + niewielka ilość do podsypania
- 250 g mąki
orkiszowej pełnoziarnistej
- 35 g
świeżych drożdży
- 2 łyżeczki cukru
- 1 i 1/3
łyżeczki soli
- 80 ml oleju
rzepakowego
- 250 ml
letniego mleka
- 70-100 ml
letniej wody
DODATKOWO:
- 1 łyżeczka
oleju
- 1 żółtko
- 1 łyżeczka
mleka
- sezam lub
mak do posypania
WYKONANIE:
Do dużego
kubka wkruszyć drożdże, dodać cukier, łyżkę mąki pszennej i 1/3 szklanki mleka,
dobrze rozetrzeć, pozostawić do wyrośnięcia.
Do miski
wsypać obie mąki, wymieszać je z solą, dodać wyrośnięty zaczyn, olej i
pozostałe mleko.
Dolewając
stopniowo wodę zagnieść ciasto, tyle żeby składniki się połączyły.
Ciasto
przełożyć do czystej, wysmarowanej łyżeczką oleju miski, zalepić folią
spożywczą i wstawić do lodówki na 12 godzin (u mnie na całą noc).
Rano je
przebić, krótko zagnieść, ponownie przykryć folią i pozostawić w ciepłym
miejscu na 30-60 minut.
Podzielić na
9-10 równych części, każdą rozwałkować na prostokąt, złożyć na cztery,
rozwałkować ponownie i zwinąć w rulon, zrolować formując podłużne bułeczki.
Ułożyć na
blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zlepieniem ciasta do dołu,
pozostawiając między nimi odstępy.
Lekko
przygnieść dłonią, blaszkę przykryć wilgotną ściereczką i odstawić do
wyrośnięcia.
Żółtko
roztrzepać z łyżeczką mleka, posmarować wierzch wyrośniętych bułeczek, posypać
sezamem lub makiem.
Piec 20
minut w temperaturze 180 stopni z termo obiegiem (200 stopni bez termo obiegu).
Na dół
piekarnika warto wstawić miseczkę z zimną wodą (ja przypomniałam sobie o niej
za późno i wstawiłam 5 minut przed końcem pieczenia).
Przełożyć na
kratkę kuchenną i spróbować dać im wystygnąć, co jest bardzo trudne, bo
cudownie pachną.
Przepis źródłowy TUTAJ.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Przy komentarzu zostaw swoje imię, w odpowiedzi łatwiej będzie mi się do Ciebie zwracać :)
Podziel się fotką dania przygotowanego według mojego przepisu na adres e-mail edyta2204@gmail.com, a z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb :)