czwartek, 4 czerwca 2015

Paluchy pszenno orkiszowe



Puszyste, długo świeże bułeczki drożdżowe z dodatkiem razowej mąki orkiszowej. Myślę, że świetnie pasowałyby do grillowanych mięs. 


SKŁADNIKI NA 9-10 SZTUK:
  • 250 g mąki pszennej typ 650 + niewielka ilość do podsypania
  • 250 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 35 g świeżych drożdży
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 i 1/3 łyżeczki soli
  • 80 ml oleju rzepakowego
  • 250 ml letniego mleka
  • 70-100 ml letniej wody


DODATKOWO:
  • 1 łyżeczka oleju
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka mleka
  • sezam lub mak do posypania




WYKONANIE:
Do dużego kubka wkruszyć drożdże, dodać cukier, łyżkę mąki pszennej i 1/3 szklanki mleka, dobrze rozetrzeć, pozostawić do wyrośnięcia.
Do miski wsypać obie mąki, wymieszać je z solą, dodać wyrośnięty zaczyn, olej i pozostałe mleko.




Dolewając stopniowo wodę zagnieść ciasto, tyle żeby składniki się połączyły.




Ciasto przełożyć do czystej, wysmarowanej łyżeczką oleju miski, zalepić folią spożywczą i wstawić do lodówki na 12 godzin (u mnie na całą noc).




Rano je przebić, krótko zagnieść, ponownie przykryć folią i pozostawić w ciepłym miejscu na 30-60 minut.




Podzielić na 9-10 równych części, każdą rozwałkować na prostokąt, złożyć na cztery, rozwałkować ponownie i zwinąć w rulon, zrolować formując podłużne bułeczki.




Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zlepieniem ciasta do dołu, pozostawiając między nimi odstępy.




Lekko przygnieść dłonią, blaszkę przykryć wilgotną ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.




Żółtko roztrzepać z łyżeczką mleka, posmarować wierzch wyrośniętych bułeczek, posypać sezamem lub makiem.




Piec 20 minut w temperaturze 180 stopni z termo obiegiem (200 stopni bez termo obiegu).

Na dół piekarnika warto wstawić miseczkę z zimną wodą (ja przypomniałam sobie o niej za późno i wstawiłam 5 minut przed końcem pieczenia).
Przełożyć na kratkę kuchenną i spróbować dać im wystygnąć, co jest bardzo trudne, bo cudownie pachną.


Przepis źródłowy TUTAJ.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Przy komentarzu zostaw swoje imię, w odpowiedzi łatwiej będzie mi się do Ciebie zwracać :)

Podziel się fotką dania przygotowanego według mojego przepisu na adres e-mail edyta2204@gmail.com, a z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...