czwartek, 11 czerwca 2015

Rogale drożdżowe z boczkiem i camembertem



Kolejny wypróbowany przepis z książki „Drożdżowe bułeczki i rogaliki” Zbigniewa Prokopczuka. Jedną z wprowadzonych przeze mnie modyfikacji była zamiana maślanki na kefir.

W rogalikach wyraźnie wyczuwa się smak camemberta, polecam je więc miłośnikom tego sera. Świetnie sprawdzą się zamiast kanapek podczas wypadu w plener :)


CIASTO:
  • 50 dag mąki pszennej typ 650 + jak najmniejsza ilość do podsypywania
  • 150 ml ciepłej wody
  • 20 dag kefiru
  • 3 dag świeżych drożdży
  • 2 łyżki miękkiego masła
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli


NADZIENIE:
  • 10 dag wędzonego boczku
  • 12 dag sera typu camembert
  • 1 cebula
  • 1-2 łyżki oleju – w zależności od wielkości cebuli
  • pieprz


WYKONANIE:
Mąkę przesiać do miski.
Do dużego kubeczka wkruszyć drożdże, rozetrzeć je z cukrem, częścią wody i dwiema łyżkami mąki, odstawić do wyrośnięcia.




Przesianą mąkę wymieszać z solą, dodać maślankę, wyrośnięty rozczyn, mieszając łyżką dolewać stopniowo resztę wody.
Dodać miękkie masło, zarobić, przełożyć masę na blat lub stolnicę i wyrabiać 10 minut do otrzymania gładkiego, elastycznego ciasta.
Ciasto przełożyć do miski, nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce aż wyrośnie i podwoi objętość.
Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę, zeszklić na oleju, zdjąć z patelni.
Boczek pokroić w kosteczkę, zrumienić na tej samej patelni, odsączyć z wytopionego tłuszczu (tłuszczu nie wylewać!) i dołożyć do cebuli, przestudzić.

Ser pokroić w kostkę, wymieszać z cebulą i boczkiem, doprawić do smaku świeżo zmielonym pieprzem.





Wyrośnięte ciasto krótko przerobić i podzielić na dwie części.
Każdą z nich rozwałkować na cienki okrągły placek (o średnicy ok. 40 cm), pokroić na 8 trójkątów.




Na trójkąty rozłożyć porcje nadzienia i zwinąć rogale zaczynając od podstawy do wierzchołka.




Rogale ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.




Przed włożeniem do piekarnika wierzch posmarować tłuszczem wytopionym z boczku.
Ja posypałam sezamem, ale nie warto, bo po upieczeniu i tak się osypie.
Piec około 20-25 minut w temperaturze 200 stopni (180 stopni termo obieg).






2 komentarze:

Przy komentarzu zostaw swoje imię, w odpowiedzi łatwiej będzie mi się do Ciebie zwracać :)

Podziel się fotką dania przygotowanego według mojego przepisu na adres e-mail edyta2204@gmail.com, a z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...