Babka brownie z kuskusu
Ciasto TYLKO dla wielbicieli kuskusu i gorzkiej czekolady.
Jest niezbyt słodkie, ciężkie i zbite, o ciekawej konsystencji, z wyraźnie
wyczuwalną kaszą. Męża nie rzuciło na kolana, ale on nie lubi ani gorzkiej
czekolady, ani kuskusu. Znajomi skosztowali i nie narzekali, ja z
przyjemnością zjadłam całkiem sporą porcję do porannej kawy. Słodyczy nadaje mu
głównie gruba warstwa polewy z mlecznej czekolady. Troszkę się kruszy, być może dlatego, że zamiast mielonych migdałów dałam drobniutko posiekane, a może z braku białek, ale
ogólnie dość dobrze trzyma kształt.
Jeśli nie lubisz eksperymentować i poznawać nowych smaków,
nie korzystaj z tego przepisu.
CIASTO:
3 łyżki drobnych rodzynek – można dać troszkę więcej
2-3 łyżki rumu
12 dag suchej kaszy kuskus
płaska łyżeczka soli
10 dag masła – w tym 1 łyżka do wysmarowania foremki
12,5 dag gorzkiej czekolady
3 łyżki mielonych migdałów
3 żółtka - białka można zamrozić i wykorzystać później np. do ciasta makowego (KLIK) lub kokosanek (KLIK)
0,5 szklanki cukru pudru
POLEWA:
10 dag mlecznej czekolady
1 łyżka masła
płatki migdałowe do posypania
WYKONANIE:
CIASTO:
Rodzynki namoczyć w rumie.
Kuskus wsypać do większej miseczki, wymieszać z solą i zalać
wrzątkiem w ilości podanej na opakowaniu. Miseczkę przykryć, odstawić na 10
minut.
Po tym czasie dodać połowę masła, dobrze wymieszać widelcem
aż się rozpuści.
Niedużą foremkę babkową wysmarować masłem.
Czekoladę połamać na cząstki i z pozostałym masłem stopić w
kąpieli wodnej.
Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na biało, dodać zmielone
migdały, osączone rodzynki i rozpuszczoną czekoladę, wymieszać.
Dodać kuskus, wymieszać ponownie i przełożyć masę do
przygotowanej foremki.
Piec w temperaturze 160 stopni z termo obiegiem (180 bez
termo obiegu) przez około 30 minut.
Pozostawić w foremce kilkanaście minut, następnie delikatnie
wyjąć babkę na talerz i całkowicie przestudzić.
Najlepiej pozostawić ją na kilka godzin pod szczelnym
przykryciem.
POLEWA:
Mleczną czekoladę podzielić na cząstki i stopić z łyżką
masła, polać nią babkę.
Wierzch posypać płatkami migdałowymi.
Przepis spisany z jakiejś gazety (chyba z "Moje gotowanie", ale głowy nie dam), z moimi niewielkimi modyfikacjami.
Fajne takie ciężkie, ja to często zamiast śniadania się pokuszę na takie :) do tego te rodzynki w rumie :) Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńSłodkie śniadanko to dobry pomysł :) Pozdrawiam :)
Usuńuwielbiam wypieki z kuskusu, świetny przepis!
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuń