Szybka i bardzo smaczna kapusta włoska z boczkiem i pomidorami powstała pod wpływem chwili, ot taka sobie zachcianka. Świetnie sprawdziła się zarówno jako dodatek do obiadowego mięsa, jak i samodzielne danie pogryzane chlebem. Z podanych proporcji powstała całkiem spora porcja.
SKŁADNIKI: 90 dag włoskiej kapusty (mała główka) 13 dag wędzonego boczku 10 dag koncentratu pomidorowego puszka pomidorów krojonych (40 dag) 1 duża cebula 1 duży ząbek czosnku sól pieprz sproszkowana papryka kilka łyżek posiekanego koperku (u mnie mrożony)
WYKONANIE: Boczek i obraną cebulę pokroić w małą kostkę, czosnek
posiekać. Opłukaną kapustę przekroić na ćwiartki, usunąć głąb i
pokroić ją w większą kostkę. W rondlu usmażyć boczek do wytopienia tłuszczu, jeśli jest
bardzo chudy, podać niewielką ilością oleju. Dodać cebulę, a kiedy się zeszkli, dołożyć posiekany czosnek
i kapustę. Chwilkę razem smażyć, a następnie podlać dwiema szklankami
wody, lekko posolić i dusić pod przykryciem na wolnym ogniu, w razie potrzeby
podlać niewielką ilością wody. Do prawie miękkiej kapusty dodać pomidory i koncentrat
pomidorowy, dusić razem kilka minut. Dodać koper, doprawić do smaku solą, pieprzem i papryką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Przy komentarzu zostaw swoje imię, w odpowiedzi łatwiej będzie mi się do Ciebie zwracać :)
Podziel się fotką dania przygotowanego według mojego przepisu na adres e-mail edyta2204@gmail.com, a z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Przy komentarzu zostaw swoje imię, w odpowiedzi łatwiej będzie mi się do Ciebie zwracać :)
Podziel się fotką dania przygotowanego według mojego przepisu na adres e-mail edyta2204@gmail.com, a z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb :)