Kapusta włoska z boczkiem i pomidorami
Szybka i bardzo smaczna kapusta włoska z boczkiem i pomidorami powstała pod wpływem chwili, ot taka sobie zachcianka. Świetnie sprawdziła się zarówno jako dodatek do obiadowego mięsa, jak i samodzielne danie pogryzane chlebem. Z podanych proporcji powstała całkiem spora porcja.
SKŁADNIKI:
90 dag włoskiej kapusty (mała główka)
13 dag wędzonego boczku
10 dag koncentratu pomidorowego
puszka pomidorów krojonych (40 dag)
1 duża cebula
1 duży ząbek czosnku
sól
pieprz
sproszkowana papryka
kilka łyżek posiekanego koperku (u mnie mrożony)
WYKONANIE:
Boczek i obraną cebulę pokroić w małą kostkę, czosnek
posiekać.
Opłukaną kapustę przekroić na ćwiartki, usunąć głąb i
pokroić ją w większą kostkę.
W rondlu usmażyć boczek do wytopienia tłuszczu, jeśli jest
bardzo chudy, podać niewielką ilością oleju.
Dodać cebulę, a kiedy się zeszkli, dołożyć posiekany czosnek
i kapustę.
Chwilkę razem smażyć, a następnie podlać dwiema szklankami
wody, lekko posolić i dusić pod przykryciem na wolnym ogniu, w razie potrzeby
podlać niewielką ilością wody.
Do prawie miękkiej kapusty dodać pomidory i koncentrat
pomidorowy, dusić razem kilka minut.
Dodać koper, doprawić do smaku solą, pieprzem i papryką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Przy komentarzu zostaw swoje imię, w odpowiedzi łatwiej będzie mi się do Ciebie zwracać :)
Podziel się fotką dania przygotowanego według mojego przepisu na adres e-mail edyta2204@gmail.com, a z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb :)