wtorek, 10 lutego 2015

Kapusta włoska z boczkiem i pomidorami




Szybka i bardzo smaczna kapusta włoska z boczkiem i pomidorami powstała pod wpływem chwili, ot taka sobie zachcianka. Świetnie sprawdziła się zarówno jako dodatek do obiadowego mięsa, jak i samodzielne danie pogryzane chlebem. Z podanych proporcji powstała całkiem spora porcja.



SKŁADNIKI:
90 dag włoskiej kapusty (mała główka)
13 dag wędzonego boczku
10 dag koncentratu pomidorowego
puszka pomidorów krojonych (40 dag)
1 duża cebula
1 duży ząbek czosnku
sól
pieprz
sproszkowana papryka
kilka łyżek posiekanego koperku (u mnie mrożony)


WYKONANIE:
Boczek i obraną cebulę pokroić w małą kostkę, czosnek posiekać.
Opłukaną kapustę przekroić na ćwiartki, usunąć głąb i pokroić ją w większą kostkę.
W rondlu usmażyć boczek do wytopienia tłuszczu, jeśli jest bardzo chudy, podać niewielką ilością oleju.
Dodać cebulę, a kiedy się zeszkli, dołożyć posiekany czosnek i kapustę.
Chwilkę razem smażyć, a następnie podlać dwiema szklankami wody, lekko posolić i dusić pod przykryciem na wolnym ogniu, w razie potrzeby podlać niewielką ilością wody.
Do prawie miękkiej kapusty dodać pomidory i koncentrat pomidorowy, dusić razem kilka minut.
Dodać koper, doprawić do smaku solą, pieprzem i papryką.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Przy komentarzu zostaw swoje imię, w odpowiedzi łatwiej będzie mi się do Ciebie zwracać :)

Podziel się fotką dania przygotowanego według mojego przepisu na adres e-mail edyta2204@gmail.com, a z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...