Przepis
podpatrzony u Ewy Wachowicz. Zaledwie kilka składników i mamy smaczne i
eleganckie pieczyste na rodzinną uroczystość lub świąteczny obiad.
SKŁADNIKI: sprawiona
kaczka o wadze około 1,5 kg sól pieprz tymianek majeranek 3-4 jabłka 3-4
pomarańcze
WYKONANIE: Kaczkę
opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem, oprószyć solą i pieprzem od środka i na
zewnątrz. Odstawić do
lodówki na 2-3 godziny. Owoce
dokładnie umyć. Pomarańcze (nad
miseczką) obrać ze skórki wraz z białą błonką, ostrym nożem powycinać z cząstek
filety, zbierając przy tym wypływający sok . Z ogryzków
wycisnąć pozostały sok. Połowę
jabłek obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne i pokroić w ósemki. Jabłka i
połowę filetów z pomarańczy oprószyć dość obficie majerankiem i tymiankiem,
delikatnie wymieszać i włożyć do środka kaczki. Otwór
zasznurować lub złożyć nóżki na krzyż i umieścić ich końce w nacięciach skóry,
tak żeby farsz nie mógł uciec. Kaczkę
oprószyć tymiankiem i majerankiem, umieścić piersią do góry w naczyniu
żaroodpornym, przykryć i piec około 1 godziny i 30-40 minut w temperaturze 180
stopni z termo biegiem. Następnie
zdjąć przykrywkę i dopiekać jeszcze 30 minut aż kaczka się ładnie zrumieni. Z
nieobranych jabłek usunąć gniazda nasienne i pokroić je w ósemki, wrzucić na
rozgrzaną patelnię, lekko zrumienić, dodać pozostałe cząstki pomarańczy i sok
pomarańczowy, podgrzać. Kaczkę
wyłożyć na półmisek, przybrać gorącymi owocami. Do pieczenia
użyłam metalowej brytfanki, którą luźno przykryłam grubą folią aluminiową.
apetyczna kaczusia:)
OdpowiedzUsuńDziękuję Madziu :)
Usuń