Kaczka pieczona z jabłkami i pomarańczami
Przepis
podpatrzony u Ewy Wachowicz. Zaledwie kilka składników i mamy smaczne i
eleganckie pieczyste na rodzinną uroczystość lub świąteczny obiad.
SKŁADNIKI:
sprawiona
kaczka o wadze około 1,5 kg
sól
pieprz
tymianek
majeranek
3-4 jabłka
3-4
pomarańcze
WYKONANIE:
Kaczkę
opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem, oprószyć solą i pieprzem od środka i na
zewnątrz.
Odstawić do
lodówki na 2-3 godziny.
Owoce
dokładnie umyć.
Pomarańcze (nad
miseczką) obrać ze skórki wraz z białą błonką, ostrym nożem powycinać z cząstek
filety, zbierając przy tym wypływający sok .
Z ogryzków
wycisnąć pozostały sok.
Połowę
jabłek obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne i pokroić w ósemki.
Jabłka i
połowę filetów z pomarańczy oprószyć dość obficie majerankiem i tymiankiem,
delikatnie wymieszać i włożyć do środka kaczki.
Otwór
zasznurować lub złożyć nóżki na krzyż i umieścić ich końce w nacięciach skóry,
tak żeby farsz nie mógł uciec.
Kaczkę
oprószyć tymiankiem i majerankiem, umieścić piersią do góry w naczyniu
żaroodpornym, przykryć i piec około 1 godziny i 30-40 minut w temperaturze 180
stopni z termo biegiem.
Następnie
zdjąć przykrywkę i dopiekać jeszcze 30 minut aż kaczka się ładnie zrumieni.
Z
nieobranych jabłek usunąć gniazda nasienne i pokroić je w ósemki, wrzucić na
rozgrzaną patelnię, lekko zrumienić, dodać pozostałe cząstki pomarańczy i sok
pomarańczowy, podgrzać.
Kaczkę
wyłożyć na półmisek, przybrać gorącymi owocami.
Do pieczenia
użyłam metalowej brytfanki, którą luźno przykryłam grubą folią aluminiową.
apetyczna kaczusia:)
OdpowiedzUsuńDziękuję Madziu :)
Usuń