Barszcz ukraiński z fasolką szparagową
Nie cierpię obierać i kroić buraczków, ale barszcz ukraiński
mogłabym jeść codziennie. Z fasolką szparagową smakuje mi jeszcze bardziej niż
tradycyjny.
SKŁADNIKI:
40 dag buraków
20 dag włoszczyzny (marchewka, pietruszka, kawałek korzenia
selera, kawałek pora)
15 dag włoskiej kapusty
30 dag ziemniaków
20 dag mrożonej zielonej fasolki szparagowej
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 ząbek czosnku
½ szklanki śmietany 18%
łyżka mąki
sól
cukier
kwasek cytrynowy
WYKONANIE:
Buraki dokładnie wyszorować, obrać.
Włoszczyznę i ziemniaki obrać i opłukać.
Połowę buraczków, marchewki, pietruszki i selera pokroić w
większe kawałki, dodać pora, zalać wodą (1,5 litra) i ugotować wywar, posolić.
Wygotowane warzywa wyjąć.
Pozostałe buraczki i włoszczyznę pokroić w słupki, wrzucić
do wywaru i gotować na małym ogniu.
Fasolkę szparagową ugotować al dente w osolonej wodzie,
odcedzić.
Ziemniaki pokroić w kostkę, kapustę posiekać.
Do półmiękkich buraczków i włoszczyzny dodać ziemniaki, a po
kilku minutach gotowania dodać fasolkę szparagową i kapustę.
Gotować na małym ogniu do uzyskania pożądanej miękkości.
Mąkę rozprowadzić w niewielkiej ilości zimnej wody,
roztrzepać ze śmietaną, całość zahartować i dodać do zupy, zagotować.
Doprawić do smaku koncentratem pomidorowym, solą, cukrem i
kwaskiem cytrynowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Przy komentarzu zostaw swoje imię, w odpowiedzi łatwiej będzie mi się do Ciebie zwracać :)
Podziel się fotką dania przygotowanego według mojego przepisu na adres e-mail edyta2204@gmail.com, a z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb :)