Nie cierpię obierać i kroić buraczków, ale barszcz ukraiński
mogłabym jeść codziennie. Z fasolką szparagową smakuje mi jeszcze bardziej niż
tradycyjny.
SKŁADNIKI: 40 dag buraków 20 dag włoszczyzny (marchewka, pietruszka, kawałek korzenia
selera, kawałek pora) 15 dag włoskiej kapusty 30 dag ziemniaków 20 dag mrożonej zielonej fasolki szparagowej 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 ząbek czosnku ½ szklanki śmietany 18% łyżka mąki sól cukier kwasek cytrynowy
WYKONANIE: Buraki dokładnie wyszorować, obrać. Włoszczyznę i ziemniaki obrać i opłukać. Połowę buraczków, marchewki, pietruszki i selera pokroić w
większe kawałki, dodać pora, zalać wodą (1,5 litra) i ugotować wywar, posolić.
Wygotowane warzywa wyjąć. Pozostałe buraczki i włoszczyznę pokroić w słupki, wrzucić
do wywaru i gotować na małym ogniu. Fasolkę szparagową ugotować al dente w osolonej wodzie,
odcedzić. Ziemniaki pokroić w kostkę, kapustę posiekać. Do półmiękkich buraczków i włoszczyzny dodać ziemniaki, a po
kilku minutach gotowania dodać fasolkę szparagową i kapustę. Gotować na małym ogniu do uzyskania pożądanej miękkości. Mąkę rozprowadzić w niewielkiej ilości zimnej wody,
roztrzepać ze śmietaną, całość zahartować i dodać do zupy, zagotować. Doprawić do smaku koncentratem pomidorowym, solą, cukrem i
kwaskiem cytrynowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Przy komentarzu zostaw swoje imię, w odpowiedzi łatwiej będzie mi się do Ciebie zwracać :)
Podziel się fotką dania przygotowanego według mojego przepisu na adres e-mail edyta2204@gmail.com, a z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Przy komentarzu zostaw swoje imię, w odpowiedzi łatwiej będzie mi się do Ciebie zwracać :)
Podziel się fotką dania przygotowanego według mojego przepisu na adres e-mail edyta2204@gmail.com, a z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb :)