Fasolowa z grzybami i brokułem
Nad wyraz udane połączenie fasoli, suszonych grzybów i brokuła. Zupa palce lizać... smakowała całej rodzinie. Gorąco polecam :)
SKŁADNIKI:
20 dag
suchej fasoli
2 dag
suszonych podgrzybków
liść laurowy
1 marchew
(15 dag)
2 ziemniaki
(30 dag)
1 mała
cebula
1 ząbek
czosnku
2 łyżki
masła
1 łyżka mąki
pszennej
20 dag
różyczek brokuła
sól
pieprz
majeranek
WYKONANIE:
Fasolę
wypłukać, zalać wodą o pozostawić na minimum 12 godzin do napęcznienia.
Grzyby
dokładnie opłukać.
Fasolę
osączyć, zalać 1 litrem świeżej wody, dodać grzyby i liść laurowy, i gotować
pod częściowym przykryciem do miękkości.
Warzywa
obrać, opłukać.
Marchew i
ziemniaki pokroić w kostkę, cebulę i czosnek pokroić w drobną kosteczkę,
brokuła podzielić na różyczki.
W rondlu
rozgrzać masło, zeszklić cebulę, zasypać mąką i razem przesmażyć.
Dodać
czosnek, mieszając wlać porcjami około 3/4 litra zimnej wody.
Wrzucić
marchew i ziemniaki, lekko posolić.
Kiedy
warzywa będą prawie miękkie, dodać brokuła i ugotowaną fasolę z grzybami, wraz
z wodą, w której się gotowała.
Gotować
razem jeszcze kilka minut, aż brokuł zmięknie, a smaki się połączą.
Doprawić solą,
pieprzem i majerankiem.
świetna zupa, na pewno pełna ciekawego smaku :)
OdpowiedzUsuńDziekuję :) Smakowo jest genialna, nie przypuszczałam, że brokuł tak świetnie współgra z fasolą. A grzyby zdecydowanie podkręcają smak :)
UsuńWspaniale ta zupa wygląda :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Anetko :) Mężowi smakowała tak bardzo, że zostawił mi tylko odrobinę do skosztowania :)
UsuńNie dziwię się :)
Usuń