Nad wyraz udane połączenie fasoli, suszonych grzybów i brokuła. Zupa palce lizać... smakowała całej rodzinie. Gorąco polecam :)
SKŁADNIKI: 20 dag
suchej fasoli 2 dag
suszonych podgrzybków liść laurowy 1 marchew
(15 dag) 2 ziemniaki
(30 dag) 1 mała
cebula 1 ząbek
czosnku 2 łyżki
masła 1 łyżka mąki
pszennej 20 dag
różyczek brokuła sól pieprz majeranek
WYKONANIE: Fasolę
wypłukać, zalać wodą o pozostawić na minimum 12 godzin do napęcznienia. Grzyby
dokładnie opłukać. Fasolę
osączyć, zalać 1 litrem świeżej wody, dodać grzyby i liść laurowy, i gotować
pod częściowym przykryciem do miękkości. Warzywa
obrać, opłukać. Marchew i
ziemniaki pokroić w kostkę, cebulę i czosnek pokroić w drobną kosteczkę,
brokuła podzielić na różyczki. W rondlu
rozgrzać masło, zeszklić cebulę, zasypać mąką i razem przesmażyć. Dodać
czosnek, mieszając wlać porcjami około 3/4 litra zimnej wody. Wrzucić
marchew i ziemniaki, lekko posolić. Kiedy
warzywa będą prawie miękkie, dodać brokuła i ugotowaną fasolę z grzybami, wraz
z wodą, w której się gotowała. Gotować
razem jeszcze kilka minut, aż brokuł zmięknie, a smaki się połączą. Doprawić solą,
pieprzem i majerankiem.
świetna zupa, na pewno pełna ciekawego smaku :)
OdpowiedzUsuńDziekuję :) Smakowo jest genialna, nie przypuszczałam, że brokuł tak świetnie współgra z fasolą. A grzyby zdecydowanie podkręcają smak :)
UsuńWspaniale ta zupa wygląda :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Anetko :) Mężowi smakowała tak bardzo, że zostawił mi tylko odrobinę do skosztowania :)
UsuńNie dziwię się :)
Usuń