niedziela, 22 lutego 2015

Fasolowa z grzybami i brokułem




Nad wyraz udane połączenie fasoli, suszonych grzybów i brokuła. Zupa palce lizać... smakowała całej rodzinie. Gorąco polecam :)


SKŁADNIKI:
20 dag suchej fasoli
2 dag suszonych podgrzybków
liść laurowy
1 marchew (15 dag)
2 ziemniaki (30 dag)
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
2 łyżki masła
1 łyżka mąki pszennej
20 dag różyczek brokuła
sól
pieprz
majeranek


WYKONANIE:
Fasolę wypłukać, zalać wodą o pozostawić na minimum 12 godzin do napęcznienia.
Grzyby dokładnie opłukać.
Fasolę osączyć, zalać 1 litrem świeżej wody, dodać grzyby i liść laurowy, i gotować pod częściowym przykryciem do miękkości.
Warzywa obrać, opłukać.
Marchew i ziemniaki pokroić w kostkę, cebulę i czosnek pokroić w drobną kosteczkę, brokuła podzielić na różyczki.
W rondlu rozgrzać masło, zeszklić cebulę, zasypać mąką i razem przesmażyć.
Dodać czosnek, mieszając wlać porcjami około 3/4 litra zimnej wody.
Wrzucić marchew i ziemniaki, lekko posolić.
Kiedy warzywa będą prawie miękkie, dodać brokuła i ugotowaną fasolę z grzybami, wraz z wodą, w której się gotowała.
Gotować razem jeszcze kilka minut, aż brokuł zmięknie, a smaki się połączą.
Doprawić solą, pieprzem i majerankiem.

















5 komentarzy:

  1. świetna zupa, na pewno pełna ciekawego smaku :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziekuję :) Smakowo jest genialna, nie przypuszczałam, że brokuł tak świetnie współgra z fasolą. A grzyby zdecydowanie podkręcają smak :)

      Usuń
  2. Wspaniale ta zupa wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Anetko :) Mężowi smakowała tak bardzo, że zostawił mi tylko odrobinę do skosztowania :)

      Usuń

Przy komentarzu zostaw swoje imię, w odpowiedzi łatwiej będzie mi się do Ciebie zwracać :)

Podziel się fotką dania przygotowanego według mojego przepisu na adres e-mail edyta2204@gmail.com, a z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...