Szybkie
danie podyktowane dużym głodem i jednocześnie skromną zawartością lodówki. Mąż,
nie wiem czemu, nazwał je roboczo „chińszczyzna po śródziemnomorsku” J
SKŁADNIKI: 20 dag
piersi kurczaka sól pieprz 1 łyżka
oleju 25 g salami
paprykowego w cienkich plasterkach 1 czerwona
cebula 1 czerwona
papryka 50 dag
gęstego przecieru pomidorowego czerwona
sproszkowana papryka natka
pietruszki do podania
makaron szpinakowy
WYKONANIE: Mięso umyć,
osuszyć, pokroić w kostkę, oprószyć solą i pieprzem, odstawić. Plasterki
salami pokroić na ćwiartki. Paprykę
umyć, usunąć gniazdo nasienne, miąższ pokroić w kostkę. Cebulę
obrać, posiekać. Na patelni
rozgrzać olej, obsmażyć kurczaka aż zmieni kolor, dodać salami i cebulę, i
smażyć do jej zeszklenia. Dodać
paprykę, podsmażyć 1-2 minuty i zalać przecierem. Dusić kilka
minut mieszając. Doprawić do
smaku solą, pieprzem i sproszkowaną papryką. Przed
podaniem posypać natką pietruszki.
Danie pożywne i smaczne.
OdpowiedzUsuńDziękuję Alu, wyszło zaskakująco smaczne :)
Usuń