Bułeczki
pszenne z dodatkiem mąki owsianej i jogurtu. Dodatek drożdży skraca czas
wyrastania, zaś zakwas sprawia, że dłużej zachowują świeżość.
SKŁADNIKI: 60 dag mąki
pszennej typ 650 + do podsypania 10 dag mąki
owsianej 1 płaska
łyżka soli 1 łyżka
cukru 250 ml
jogurtu typu greckiego około 200 ml
wody 2 dag
świeżych drożdży 15 dag
aktywnego zakwasu żytniego 4 łyżki
oleju rzepakowego do posypania
wierzchu płatki owsiane lub mąka
WYKONANIE: W misce, w
której będzie wyrabiane ciasto, rozetrzeć drożdże z cukrem, aż się rozpuszczą. Dodać
przesianą mąkę i sól. Do
oddzielnych naczyń odmierzyć jogurt i zakwas, dodać do nich po 100 ml letniej
wody i wymieszać. Oba płyny
dodać do miski z mąką, wymieszać i wyrabiać drewnianą łyżką przez 2-3 minuty. Przykryć
ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut. Dodać olej i
wyrobić dłonią gładkie, elastyczne i dość luźne ciasto, oprószyć je mąką,
przykryć ściereczką i ponownie odstawić w ciepłe miejsce aż podwoi objętość. U
mnie to trwało 1,5 godziny. Ciasto
przebić, krótko zarobić i wyłożyć na dość obficie posypany mąką blat lub
stolnicę, dłonią rozklepać na placek o grubości 2-3 cm. Z ciasta
wyciąć kółka o średnicy 8 cm (doskonale sprawdza się wykrawacz do pączków),
ułożyć je w odległości od siebie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Resztki
ciasta zagnieść ponownie i też wyciąć z niego bułeczki. Wierzch
oprószyć mąką, lub posmarować ciepłą wodą i posypać płatkami owsianymi. Przykryć
ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Piec w
temperaturze 175-180 stopni z termo obiegiem przez około 25 minut. Z podanych składników wyszło mi 18 bułeczek.
Aż mi tutaj pachnie bułeczkami;)
OdpowiedzUsuńMadziu, to chyba jesteś baaaardzo głodna :D
UsuńGłodna domowego pieczywa :)
UsuńMam szykować paczuszkę? Jak dojdzie, będzie wprawdzie nieświeże, ale nadal domowe :D
UsuńCzy może być coś lepszego od świeżych domowych bułeczek :), chyba nie.
OdpowiedzUsuńMasz rację Alu, chyba nie ma :)
Usuń