Bułeczki pszenno owsiane na zakwasie
Bułeczki
pszenne z dodatkiem mąki owsianej i jogurtu. Dodatek drożdży skraca czas
wyrastania, zaś zakwas sprawia, że dłużej zachowują świeżość.
SKŁADNIKI:
60 dag mąki
pszennej typ 650 + do podsypania
10 dag mąki
owsianej
1 płaska
łyżka soli
1 łyżka
cukru
250 ml
jogurtu typu greckiego
około 200 ml
wody
2 dag
świeżych drożdży
15 dag
aktywnego zakwasu żytniego
4 łyżki
oleju rzepakowego
do posypania
wierzchu płatki owsiane lub mąka
WYKONANIE:
W misce, w
której będzie wyrabiane ciasto, rozetrzeć drożdże z cukrem, aż się rozpuszczą.
Dodać
przesianą mąkę i sól.
Do
oddzielnych naczyń odmierzyć jogurt i zakwas, dodać do nich po 100 ml letniej
wody i wymieszać.
Oba płyny
dodać do miski z mąką, wymieszać i wyrabiać drewnianą łyżką przez 2-3 minuty.
Przykryć
ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut.
Dodać olej i
wyrobić dłonią gładkie, elastyczne i dość luźne ciasto, oprószyć je mąką,
przykryć ściereczką i ponownie odstawić w ciepłe miejsce aż podwoi objętość. U
mnie to trwało 1,5 godziny.
Ciasto
przebić, krótko zarobić i wyłożyć na dość obficie posypany mąką blat lub
stolnicę, dłonią rozklepać na placek o grubości 2-3 cm.
Z ciasta
wyciąć kółka o średnicy 8 cm (doskonale sprawdza się wykrawacz do pączków),
ułożyć je w odległości od siebie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Resztki
ciasta zagnieść ponownie i też wyciąć z niego bułeczki.
Wierzch
oprószyć mąką, lub posmarować ciepłą wodą i posypać płatkami owsianymi.
Przykryć
ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
Piec w
temperaturze 175-180 stopni z termo obiegiem przez około 25 minut.
Z podanych składników wyszło mi 18 bułeczek.
Aż mi tutaj pachnie bułeczkami;)
OdpowiedzUsuńMadziu, to chyba jesteś baaaardzo głodna :D
UsuńGłodna domowego pieczywa :)
UsuńMam szykować paczuszkę? Jak dojdzie, będzie wprawdzie nieświeże, ale nadal domowe :D
UsuńCzy może być coś lepszego od świeżych domowych bułeczek :), chyba nie.
OdpowiedzUsuńMasz rację Alu, chyba nie ma :)
Usuń