środa, 14 stycznia 2015

Bułeczki pszenno owsiane na zakwasie




Bułeczki pszenne z dodatkiem mąki owsianej i jogurtu. Dodatek drożdży skraca czas wyrastania, zaś zakwas sprawia, że dłużej zachowują świeżość.


SKŁADNIKI:
60 dag mąki pszennej typ 650 + do podsypania
10 dag mąki owsianej
1 płaska łyżka soli
1 łyżka cukru
250 ml jogurtu typu greckiego
około 200 ml wody
2 dag świeżych drożdży
15 dag aktywnego zakwasu żytniego
4 łyżki oleju rzepakowego
do posypania wierzchu płatki owsiane lub mąka


WYKONANIE:
W misce, w której będzie wyrabiane ciasto, rozetrzeć drożdże z cukrem, aż się rozpuszczą.
Dodać przesianą mąkę i sól.
Do oddzielnych naczyń odmierzyć jogurt i zakwas, dodać do nich po 100 ml letniej wody i wymieszać.
Oba płyny dodać do miski z mąką, wymieszać i wyrabiać drewnianą łyżką przez 2-3 minuty.
Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut.
Dodać olej i wyrobić dłonią gładkie, elastyczne i dość luźne ciasto, oprószyć je mąką, przykryć ściereczką i ponownie odstawić w ciepłe miejsce aż podwoi objętość. U mnie to trwało 1,5 godziny.
Ciasto przebić, krótko zarobić i wyłożyć na dość obficie posypany mąką blat lub stolnicę, dłonią rozklepać na placek o grubości 2-3 cm.
Z ciasta wyciąć kółka o średnicy 8 cm (doskonale sprawdza się wykrawacz do pączków), ułożyć je w odległości od siebie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Resztki ciasta zagnieść ponownie i też wyciąć z niego bułeczki.
Wierzch oprószyć mąką, lub posmarować ciepłą wodą i posypać płatkami owsianymi.
Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
Piec w temperaturze 175-180 stopni z termo obiegiem przez około 25 minut.
Z podanych składników wyszło mi 18 bułeczek.













6 komentarzy:

  1. Aż mi tutaj pachnie bułeczkami;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Madziu, to chyba jesteś baaaardzo głodna :D

      Usuń
    2. Głodna domowego pieczywa :)

      Usuń
    3. Mam szykować paczuszkę? Jak dojdzie, będzie wprawdzie nieświeże, ale nadal domowe :D

      Usuń
  2. Czy może być coś lepszego od świeżych domowych bułeczek :), chyba nie.

    OdpowiedzUsuń

Przy komentarzu zostaw swoje imię, w odpowiedzi łatwiej będzie mi się do Ciebie zwracać :)

Podziel się fotką dania przygotowanego według mojego przepisu na adres e-mail edyta2204@gmail.com, a z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...